Poslanecká sněmovna pustila do dalšího projednávání vládní novelu školského zákona

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu školského zákona. Norma zavádí jednotné zkoušky na učilištích a registr učitelů. Předloha má také zakázat prodej nezdravých potravin ve školních automatech, zavést státnice ze psaní na klávesnici a těsnopisu a upravit podmínky pro individuální vzdělávání dětí se speciálními potřebami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

V posledním bodě ale vidí problém předseda ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala.

„Způsob zacházení se žáky se specifickými potřebami je potřeba řešit, ale v návrhu není domyšlen. Novela jde v zásadě správným směrem, tedy směrem k individualizaci, nicméně není vůbec jasné, jak se to bude financovat. Z toho má odborná veřejnost opravdu obavy,“ říká.

Podle ministra školství Marcela Chládka z ČSSD je důležitým bodem novely především založení takzvaného registru učitelů. „Musíme vědět, kolik máme pedagogů,“ vysvětluje.

„Máme 7 000 učitelů, kteří nemají dodělanou kvalifikaci, a 6 000 učitelů na Úřadu práce. Těch 6 000 ale bohužel použít nemůžeme, protože mají jinou kvalifikaci, než potřebujeme. Registr nám to pomůže více zpřesnit a navíc budou konečně zpracovány údaje, které nám školy masivně posílají každý rok,“ dodává Chládek.

Před druhým kolem schvalování teď předlohu projednají sněmovní výbory.

Rada vysokých škol má k novele vysokoškolského zákona zhruba 90 připomínek. Týkají se hlavně procesu akreditace a hodnocení vysokých škol.

Předseda rady Jakub Fisher ale věří, že jednání o úpravách paragrafů budou úspěšná a že se do Sněmovny dostane dokument vyhovující všem.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme