Katalánci chtějí referendum o nezávislosti i přes neúspěch skotských separatistů

Katalánsko se neúspěchem skotských nacionalistů nedalo zastrašit. Šéf místní autonomní vlády Artur Mas chce svolat referendum o nezávislosti na 9. listopadu. Španělská vláda ale hlasování dovolit nechce, protože je podle ní protiústavní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf autonomní vlády Katalánska Artur Mas

Šéf autonomní vlády Katalánska Artur Mas | Zdroj: Reuters

Prezident Katalánska Artur Mas prohlásil, že záporný výsledek skotského referenda region od hlasování neodradí.

Podle něj mají Katalánci stejné právo na rozhodování o své budoucnosti jako Skotové.

„Důležité je to, že dostali šanci a měli možnost hlasovat. Ve Skotsku mohli zvolit nezávislost a odmítli ji. Pokud nám španělské instituce budou v referendu bránit, sejdeme se s ostatními politickými silami v Katalánsku a domluvíme se, jak na postoj Madridu společně zareagovat,“ upozornil Mas.

Katalánský parlament dnes schválil zákon o lidových konzultacích, který měl podporu většiny stran. Artur Mas nyní musí do týdne podepsat svolávací dekret o referendu. Výsledek ale nebude právně závazný. Do procesu ještě může zasáhnout Ústavní soud.

Británie zůstane jednotná. Skotové v referendu odmítli samostatnost

Číst článek

V referendu by měly zaznít dvě otázky. První zní: Chcete, aby bylo Katalánsko státem? A druhá pak: Chcete, aby bylo nezávislé?

Výsledky ve Skotsku zapůsobily na smýšlení katalánské veřejnosti, upozorňuje spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Ľubica Zlochová.

„Některá média si udělala průzkumy, ze kterých vyplývá, že běžným Kataláncům nadšení trochu opadlo. Na otázku, zda vývoj ve Skotsku ovlivní snahy o nezávislost Katalánců, odpověděli, že ovlivní. Nevěří, že by to u nich mohlo dopadnout jinak,“ přibližuje Zlochová.

Podle Martina Riegla z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK by referendum mohlo souviset se španělskou ekonomickou krizí.

„Španělsko bylo tvrdě zasaženo, naopak Katalánsko tvoří asi 20 procent výkonu španělské ekonomiky. Je to nejbohatší stát,“ dodává Riegl.

Ľubica Zlochová, Anna Jadrná, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme