Z Podlesí na Valašsku přestěhují seniory do Vsetína a Valašského Meziříčí

Největší domov pro seniory na Valašsku brzy ukončí svou činnost. Dvě stovky důchodců se z Podlesí u Valašského Meziříčí přestěhují do nových a menších zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domov důchodců v Podlesí je na Zlínsku největší

Domov důchodců v Podlesí je na Zlínsku největší | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Zlínský kraj tak pokračuje ve snaze nabídnout nejstarším klientům sociálních služeb péči v domácím prostředí.

Domov Podlesí stojí u frekventované cesty mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem. Nedaleká Bečva ho už také několikrát zatopila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senioři na Valašsku se budou muset přestěhovat z domova v Podlesí do menších domovů s rodinnou atmosférou ve Vsetíně a Valašském Meziříčí

I to je důvod, proč chce kraj seniory přestěhovat. Dalším je také jeho velikost a technické stáří budovy. Přesto mají klienti rozporuplné pocity.

„Je tady hezčí prostředí, ale s tím nic nenaděláme. Jsme trochu rozpačití z toho, jaké to tam bude,“ neskrývají senioři obavy ze stěhování.

Asi málokdo rád mění zaběhnuté věci v pozdním věku. Sociální služby Vsetín chtějí svým klientům vynahradit nepříjemnosti se stěhováním rodinnou atmosférou nových domovů, větším pohodlím a vyšší péčí personálu.

„Jejich největší výhodou je právě to, že ti lidé se vracejí tam, kde celý život žili. Domov Podlesí v podstatě opravdu už nevyhovuje, je to mimo území Vsetína i Valašského Meziříčí, je to taková země nikoho. Zároveň tam jsou určitě i technické problémy,“ vysvětluje ředitelka krajské organizace Michaela Pavlůsková.

Náklady na vybudování domovů ve Vsetíně a Valašském Meziříčí přesáhnou dvě stě milionů korun. Klienti by se měli stěhovat v polovině příštího roku.

Vojtěch Bureš, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme