Na hřebeny Krkonoš vyrazí skauti, budou sbírat odpadky

Na hřebeny Krkonoš dnes vyrazí oddíly skautů, aby vysbírali odpadky po neukázněných návštěvnících. Na Skautskou sobotu správy národního parku se letos přihlásily oddíly z Kolína a Trutnova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci sbírají odpadky v okolí Pálavy

Dobrovolníci sbírají odpadky v okolí Pálavy | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Nachází se hodně lahví, oblečení a také použité injekční stříkačky a podobné věci, které by člověk nečekal,“ říká vedoucí trutnovských skautů Lída Rosiová.

Trutnovští jezdí sbírat odpadky na hory pravidelně, a tak mají bohaté zkušenosti. Skautskou sobotu pořádá Krkonošský národní park posledních sedm let.

„Smyslem je hlavně výchovný efekt, není potřeba, aby tam byly tisíce lidí a vysbíralo se tisíce tun. Raději s menšími skupinkami a něco v dětech zanechat,“ vysvětluje hlavní organizátor Daniel Bílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbírání odpadků v Krkonoších mluvila se skauty redaktorka Hana Novotná

Sběr odpadků v Krkonoších mají tradičně v popisu práce i strážci. Podle Davida Papíka z Pece pod Sněžkou je to ale nekonečná práce:

„Cestu se snažíme vysbírat, hlavně kolem posezení, kde se lidé zdržují a svačí. Nevíme, proč si to neodnesou, když už si to sem plné přinesli.“

Na letošní Skautskou sobotu dorazí celkem 50 skautů z Kolína a z Trutnova. Věnovat se jim budou strážci z Pece pod Sněžkou, kteří s nimi projdou celkem pět tras v okolí Pomezních bud a Spáleného Mlýna.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme