Startuje Sportovní liga ZŠ. Má motivovat děti k pravidelnému pohybu

Osvojit si sport a pohyb jako součást pravidelných aktivit. Takový cíl má nový projekt Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství. Určen je pro žáky druhého stupně základních škol anebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Součástí je i atletický Pohár Rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí Sportovní ligy ZŠ je i florbal

Součástí Sportovní ligy ZŠ je i florbal | Foto: Tomáš Mach

Projekt má za cíl prosadit zdravý životní styl dětí. Přispět k tomu může pravidelná sportovní aktivita. Ta by děti měla odlákat od televizních obrazovek a počítačů. Jedná se ale o běh na dlouhou trať.

„Není to jen otázka téhle soutěže, ale i další kroky jako 3. hodina tělocviku a větší propagace sportu ve školách. Máme patrony, kteří dosáhli špičkových výsledků, mají mezinárodní úspěchy. Mohou dětem ukázat, že mohou dosáhnout velkých úspěchů,“ ví Marcel Chládek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy z ČSSD.

Patrony jsou v každé disciplíně úspěšní reprezentanti. Záštitu nad atletikou převzal Adam Sebastian Helcelet, minifotbal má pod dohledem David Lafata, basketbal Jiří Zídek, florbal Jan Jelínek, volejbal Aleš Holubec a házenou Jiří Motl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení Sportovní ligy základních škol navštívil reportér ČRo Pavel Petr

„Připadá mi, že je úpadek zájmu o sport. I v klubu vidím, že když se děcka přihlásí, moc tomu nedávají. Tréninky nejsou zaměřené na všestrannost, což je důležité. Když do dorostu přijdou hráči, kteří neumí kotoul, je to trestuhodné,“ říká patron házenkářské soutěže Jiří Motl.

Profese Jiřího Motla nabízí přitom zajímavý pohled na věc. Má blízko k počítačům, od kterých má právě Sportovní liga základních škol děti odpoutat.

„Taky jsem ajťák, ale za mě ještě počítače nebyly, takže jsem měl čas chodit ven a věnovat se sportům. Dělal jsem 3 sporty najednou, tehdy to ještě nebyla taková otázka financí, teď je to něco jiného. Ze začátku by děti měly dělat jiné aktivity, než sedět u počítače,“ myslí si 29letý házenkář.

Rodiče mohou ušetřit i čas

Podobné zkušenosti má také další z patronů projektu Jiří Zídek. „Když jsem chodil na základní školu, řešilo se, kdo jaký sport hraje. Když se zeptám svých dětí, tak ty, co hrají, jsou naprostou minoritou. To se mi nezdá normální,“ tvrdí první český basketbalista působící v minulosti v NBA.

Propojení škol se sportovními aktivitami navíc ušetří čas rodičům. „Děti nemusí nikam přecházet. Je to model, který se praktikuje v USA,“ porovnává bývalý basketbalista a nyní manažer.

Motivací pro jednotlivé školy mohou být originální poháry, věcné ceny a také vstupenky na významné sportovní akce v České republice v roce 2015.

„První výsledky uvidíme během prvního i druhého ročníku. Děti o to budou mít zájem. Mám vlastní zkušenost: Když děti vidí, že je to organizované a dobře nastavené, měly zájem se zúčastnit,“ uzavírá ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme