Generál Petr Pavel získá nejvyšší vojenskou funkci v NATO, porazil své protikandidáty

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel se stane novým předsedou Vojenského výboru NATO. O obsazení postu rozhodovaly země NATO na dnešní schůzce v litevském Vilniusu. Současného šéfa výboru, dánského generála Knuda Bartelse, by měl Petr Pavel nahradit příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Petr Pavel ve Vilniusu

Generál Petr Pavel ve Vilniusu | Zdroj: ČTK

„Je to velký, zavazující úspěch. Je to poprvé, kdy se v takhle vysoké funkci objevuje vysoce postavený generál armády z těch, ještě pořád se říká, nových členských států. Je to dobrá zpráva,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Podle diplomatů byl generál Pavel favoritem. Měl sice dva protikandidáty z Itálie a Řecka, výhodou Česka prý ale bylo to, že tuto funkci ještě nikdy nezastával zástupce některé ze středo- a východoevropských zemí aliance. V jejím rámci má navíc generál Pavel vynikající pověst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvolení Petra Pavla do čela Vojenského výboru NATO komentuje ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO

Vojenský výbor NATO se schází na úrovni náčelníků generálních štábů armád členských zemí. Převádí do vojenské praxe rozhodnutí politických lídrů aliance a zároveň jim dává návrhy a doporučení.

„NATO ve smyslu vojenského velení má těch funkcí víc. Toto je nejvyšší poradní orgán generálního tajemníka, který se skládá z náčelníků generálních štábů členských zemí,“ upřesnil Stropnický.

Generál Petr Pavel České televizi řekl, že jednou z jeho priorit bude také aktuální situace na Ukrajině. „Samozřejmě, že to bude jedna z důležitých věcí, ale neříkám, že ta primární. Jakkoli se nám dnes může zdát, že problém rusko-ukrajinský je tím hlavním, co nás v nejbližší době čeká, tak těch problémů je celá řada.“

Nový náčelník generálního štábu

Za velkou hrozbu například považuje Islámský stát. „Která samozřejmě má velký potenciál,“ doplnil Pavel.

Významný post může pomoct Česku na výsluní, nebude to ale zadarmo. Úřad spolyká zhruba 90 milionů korun ročně. A kromě peněz musí Česko oželet i odchod Petra Pavla do Bruselu. Česká armáda si tak bude muset najít nového náčelníka generálního štábu. Konkrétní jméno by měl prezidentovi navrhnout ministr obrany do června příštího roku.

Pavel nejprve své návrhy předá ministrovi obrany a prezidentovi. „Slíbil jsem jak ministrovi obrany, tak prezidentovi, který je tím, kdo náčelníka generálního štábu jmenuje, že v případě úspěchu ve volbě jim hned předložím několik variant, se kterými by mohli pracovat,“ doplnil v České televizi.

15. let Česka v NATO, Petr Pavel | Foto: Filip Jandourek

Generál Petr Pavel vystudoval Královskou akademii obranných studií ve Velké Británii. Proslavil se na začátku 90. let - na misi v bývalé Jugoslávii. Právě tehdy zachránila jeho jednotka francouzské vojáky.

Pracoval v několika mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení.

Od července 2011 do června 2012 byl zástupcem náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, kterého 1. července 2012 ve funkci vystřídal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme