Neměl dost peněz, tak začal zpívat folk. Leonard Cohen slaví 80 let

Hudební a literární ceny, které dostal, je těžké spočítat natož vyjmenovat. Snadno se ale dá dopočítat, kolik je mu let - kanadský zpěvák, básník a spisovatel Leonard Cohen se narodil 21. září 1934 a je mu tedy právě dnes osmdesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonard Cohen

Leonard Cohen | Foto: Magdalena Lindaurová

Leonard Cohen publikoval svoje první básně už ve dvaceti letech, dostal za ně i svoje první ceny. Zkoušel se proto živit psaním, ale nešlo to. Tak se po třicítce rozhodl začít kariéru hudebníka.

„Zní to trochu bláznivě, řešit svou ekonomickou krizi tím, že se stanu folkovým zpěvákem. Nemám žádný extra hlas a na kytaru nehraju tak dobře,“ vzpomínal před pěti lety Leonard Cohen a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpívající básník Leonard Cohen slaví 80 let. Jeho tvorbu připomíná Ondřej Himmer

„V New Yorku jsem ale vpadl do něčeho, čemu se později začalo říkat renesance folku. Byli tam skvělí muzikanti jako Bob Dylan, Joan Baezová, nebo Judy Collinsová.“

První album vydal v roce 1967 a byl to okamžitý úspěch. Písně jako Suzanne, Sisters of Mercy, nebo So Long, Marianne se na koncertech hrají dodnes, a to nejen v podání Leonarda Cohena.

První alba Leonarda Cohena byla typická úsporným aranžmá a baladickou náladou. Později se ale nebál pustit i do zvukově složitějších písní, přebírá jazzové, orientální i popové prvky, nebojí se jít do rytmů blízkých soulu.

Cohen také často a rád využívá ženské vokály. „Vlastní hlas mi zněl dost nepřijatelně a vlastně mi tak zní doteď. Mám rád hudbu padesátých let a potřebuju trochu svoje písně přisladit ženským hlasem," říká.

Hudba Leonarda Cohena byla ale vždycky postavená spíš na silných textech. Jsou to často vlastně básně a Cohen také ze zpěvu nejednou sklouzává v jakýsi chraplavý recitál. Jako třeba ve své zřejmě neslavnější písničce Hallelujah.

„Fráze létají vzdechem jako kobylky a pro spisovatele je dnes hodně složité zjistit, co si vlastně o věcech myslí, jak je cítí. Já musím nejdřív napsat verš a pak teprve vidím, jestli je to fráze - a v tom případě verš zahodím. A to opakuju, dokud se nedostanu k něčemu, co nezní jako slogan, co nezní jednoduše, co mě překvapí, " popisuje tvůrčí puzení Cohen.

I v osmdesáti letech Leonard Cohen stále natáčí a koncertuje. Stále je oblečený v saku, košili a obvyklém klobouku. Typická je pro něj i odzbrojující skromnost.

V České republice byl naposledy vloni a ke svým narozeninám letos vydává další nové písně na svém už třináctém studiovém albu.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme