Afghánská volební komise oznámí vítěze prezidentských voleb

Afghánci zjistí, kdo nahradí Hamída Karzáího ve funkci prezidenta. Volební komise zveřejní konečné výsledky červnových prezidentských voleb. Nástup nové hlavy státu je klíčový pro zachování stability v Afghánistánu. Do konce roku má zemi opustit většina mezinárodních sil, bojujících s radikály z hnutí Taliban.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán očima Lenky Klicperové

Afghánistán očima Lenky Klicperové | Foto: Lenka Klicperová | Zdroj: Český rozhlas

„Mezinárodní společenství nemá pochyby o legitimitě výsledků našich voleb a je připravené se za ně postavit," řekl už dříve Ašraf Ghání, který byl podle předčasných výsledků vítězem druhého kola červnových prezidentských voleb.

Výsledek přepočítávání zhruba osmi milionů hlasovacích lístků pod dohledem auditorů OSN hodlá respektovat i jeho protivník Abdulláh Abdulláh, který hlasování zpochybnil.

Konečné výsledky budou známé už dnes. Oba kandidáti mají zároveň podepsat dokument, který přináší rozdělení pravomocí mezi příštím prezidentem a nově zřízeným postem premiéra.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme