Představu o svém nástupci v čele generálního štábu mám, říká generál Pavel

Generál Petr Pavel se vrátil ze schůzky NATO v Litvě jako nový předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance. Funkce by se měl ujmout v polovině příštího roku. Náčelníka generálního štábu české armády vybrali do nejvyšší vojenské funkce Aliance zástupci členských zemí na svém sobotním jednání v litevském Vilniusu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel se stane novým předsedou Vojenského výboru NATO

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel se stane novým předsedou Vojenského výboru NATO | Zdroj: ČTK

Krátce po svém příletu na letiště v pražských Kbelích poskytl generál Petr Pavel rozhovor Radiožurnálu.

Byl to ve Vilniusu těžký souboj?

Já bych neřekl těžký, byl vyrovnaný, ale nakonec pro nás dopadl úspěšně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s náčelníkem generálního štábu AČR Petrem Pavlem o jeho zvolení do čela Vojenského výboru NATO

Ministr obrany Martin Stropnický nám už včera ve vysílání říkal, že jste řeckého protikandidáta ve druhém kole porazil výraznou většinou hlasů. Je to tak?

No, výrazná většina. Vzhledem k počtu účastnických zemí se přestávájí počítat hlasy, když jeden z kandidátů dosáhne čísla 15, a v této fázi byl stav 15:7. Takže tímto rozdílem.

Můžete trochu přiblížit o jakou funkci vlastně jde a s jakými cíli jste ji přijal?

Jedná se o druhou nejvyšší funkci v Alianci a Aliance jako politicko-vojenský obranný blok má dvě hlavní instituce. Tou první je Severoatlantická rada, které předsedá generální tajemník, a tou druhou je Vojenský výbor, kterému předsedá předseda Vojenského výboru. Vojenský výbor má na starosti všechny vojenské aspekty činnosti Aliance, předseda výboru je prvním, odborným poradcem generálního tajemníka.

A zároveň Vojenský výbor vydává úkoly a instrukce dvěma hlavním strategickým velitelstvím Aliance – velitelství pro operace v belgickém Monsu a velitelství pro transformaci v americkém Norfolku.

Ve své funkci tak budete spolupracovat s Norem Jensem Stoltenbergem, který se do čela NATO postaví letos v říjnu. Už jste spolu mluvili?

Ne, měl jsem jenom možnost ho krátce vidět na summitu ve Walesu. Předpokládám, že při následujícím jednání Vojenského výboru, které proběhne v lednu, budu mít možnost s ním strávit i soukromě chvilku, abych se s ním seznámil blíže, on se mnou a abychom si vyjasnili, jaké on má představy a očekávání.

NATO teď pozorně sleduje zejména situaci na Ukrajině. Jak by měla Aliance reagovat, co byste - nebo po převzetí postu budete - doporučovat?

Aliance na situaci na Ukrajině již reaguje delší dobu, ta opatření jsou jak krátkodobá, okamžitá, která už se v tuto dobu provádějí. Jsou to pak i střednědobá a dlouhodobá, ve kterých budeme samozřejmě pokračovat, já předpokládám ještě nějakou dobu.

Ta opatření směřují především k ujištění partnerů na východě Aliance o tom, že Aliance dostojí svým závazkům, pokud jde o článek 5. Projeví se to především větší přítomností v podobě cvičení, v podobě ochrany vzdušného prostoru a ve střednědobém horizontu bude Aliance upravovat některé své postupy a procedury tak, aby byla lépe schopna reagovat na změny, ke kterým došlo v bezpečnostním prostředí.

Funkci máte podle dostupných údajů převzít v červnu, do té doby budete dál v čele generálního štábu. Už máte představu o tom, koho doporučíte za svého nástupce?

Mám představu, mám ji zpracovanou v několika variantách a tu představu budu v nejbližší době předkládat jak ministru obrany, tak prezidentu republiky k jejich zvážení a rozhodnutí.

mta, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme