Vláda chce pomoci zemědělcům, má zpřísnit kontroly dovážených potravin

Česká republika chce pomoci svým zemědělcům a zpřísnit kontroly dovážených potravin. Podle materiálu, který má Český rozhlas k dispozici, by o tom dnes měla rozhodnout vláda. Chce tak reagovat na ruský zákaz dovozu většiny zemědělských výrobků ze zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stánek

stánek | Foto: stock exchange

Podle českých zemědělců hrozí, že zemědělci z ostatních států Evropské unie budou do Česka dovážet své produkty za dumpingové ceny, tedy nižší, než jsou výrobní. Zbavovali by se tak rychle potravin, původně určených do Ruska.

Vláda na toto údajné nebezpečí chystá posílení kontrol – zvýšenou povinnost hlásit, jaké výrobky živočišného původu do Česka vozit a nově tuto povinnost zavést u potravin rostlinného původu. Posíleny mají být i veterinární kontroly.

Ministerstvo zemědělství mimo jiné připravuje rozsáhlou reklamní kampaň na podporu konzumace českých potravin, a to vedle slibované finanční pomoci z Evropské unie.

Ztrát se nebojí jen zemědělci, ale třeba také české lázně, kterým hrozí úbytek ruských turistů.

Podle vlády by do lázní mohli proudit klienti z jiných zemí, například ze Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Kazachstánu, Arménie nebo Číny. Navíc z těchto zemí nehrozí žádná migrace, jejich obyvatelé se v Česku nechtějí natrvalo usazovat.

I pro ně vláda chystá reklamní kampaň a zrychlení udělování dlouhodobých víz.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme