Vláda schválila návrh rozpočtu. Státní zaměstnanci dostanou přidáno ještě letos

Stát by měl v roce 2015 hospodařit se schodkem 100 miliard korun. Dnes to jednomyslně schválila vláda, která zároveň rozhodla i o změnách v letošním rozpočtu. Státním zaměstnancům se zvýší platy již od 1. listopadu 2014. Přidáno dostanou o 3,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabinet schválil státní rozpočet na rok 2015. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na briefingu po schůzi vlády

Kabinet schválil státní rozpočet na rok 2015. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na briefingu po schůzi vlády | Zdroj: ČTK

Platy se měly učitelům, hasičům nebo policistům původně zvyšovat až od příštího roku.

„Peníze na to se sebraly vlastně z nespotřebovaných výdajů. To znamená, že lze říci, že tato vláda se chovala velice úsporně, takže si ke konci roku může toto navýšení dovolit,“ přiblížila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schváleném návrhu rozpočtu mluvili na Radiožurnálu ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Navýšení mezd se podle ní dotkne 400 tisíců lidí. Například učitelé dostanou podle ministra školství Marcela Chládka z ČSSD přidáno od 300 do 1200 korun, a to podle zásluh.

„Je to řádově asi 460 milionů korun navíc, které jsme ještě v rozpočtu neměli. Chceme, aby to navázalo i na kariérní řád,“ zdůraznil.

Rozpočet na rok 2015 počítá například i se zvýšením daňových slev na druhé a další dítě, se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na 10 procent, se zrušením zdravotnických poplatků nebo průměrným zvýšením důchodů o 200 korun. Stát bude také platit vyšší zdravotní pojištění za děti, důchodce, studenty a nezaměstnané.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpočtu na rok 2015 mluvili místopředsedové rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný za hnutí ANO a Zbyněk Stanjura za ODS

„Priorita jsou investice. Princip rozpočtu byl provozní výdaje dolů, investice nahoru. Plus samozřejmě plnění koaliční dohody a programového prohlášení vlády,“ shrnul ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš.

Minulý týden rozpočet podpořili lidé z firem a odboráři. Kabinet musí schválený návrh poslat do konce září do Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman už se v České televizi nechal slyšet, že návrh podepíše.

Opozice má výhrady

Vláda se podle šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury dopouští dalšího zadlužování státu. Hnutí podle něj ale teprve projedná, jak bude při schvalování rozpočtu hlasovat.

„Tato vláda v podstatě jenom přeskupila peníze. Nicméně to, co jsme čekali, je, že konečně nabídnou slibované mechanismy, jak systémově ozdravit hospodaření státu a přestanou ho donekonečna zadlužovat, což dříve nebo později budou muset splatit minimálně naše děti,“ dodal Okamura.

Ani opoziční KSČM zatím nemá jasno, jak bude hlasovat. Neskrývá ale výhrady. „Rozpočet je klíčový zákon, takže se vždy dodržuje klubové stanovisko, a to budeme teprve projednávat, až budeme mít text rozpočtu v ruce,“ upřesnil místopředseda Jiří Dolejš.

„Předběžné stanovisko je, že se jedná o koaliční kompromis, ke kterému budeme mít výhrady, a to již v prvním čtení. A dá se očekávat, že v dalších čteních budeme přemýšlet nad pozměňovacími návrhy, které by alespoň zlepšily strukturu tohoto rozpočtu,“ nastínil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládním návrhu rozpočtu diskutovali místopředseda ČMKOS Vít Samek a Jiří Schwarz z Národohospodářské fakulty VŠE

Podle ODS je schodek příliš vysoký. „Myslím, že měl být nižší minimálně o 25 až 30 miliard, aby se pokračovalo v trendu, který byl v předcházejících letech, kdy v roce 2012 byl schodek 101 miliard a v roce 2013 byl 81 miliard. Navíc to bylo v letech, kdy nebyl hospodářský růst, kdy byla buď recese, nebo stagnace,“ upozornil místopředseda rozpočtového výboru Zbyněk Stanjura.

Návrh rozpočtu ve sněmovně nepodpoří ani TOP 09. „Zvedli výdaje o desítky miliard a nezvedli je především na investice, což snad by se ještě dalo chápat, ale zvedli je především na sociální dávky a provozní výdaje. Je to krátkozraká a neodpovědná politika. Do značné míry maří úsilí společnosti z minulých let o uzdravení veřejných rozpočtů,“ uvedl předseda poslanců Miroslav Kalousek.

Cíl: "Roztočit spotřebu"

Na letošní rok byl plánován schodek 112 miliard korun, premiér i ministr financí už ale řekli, že se nakonec bude pohybovat jen kolem 90 miliard korun. Přesto je odhad pro příští rok o deset miliard vyšší.

„Myslím, že to není samo o sobě takto na první pohled žádná tragédie, ten deficit je pod tříprocentním mantinelem, který nám nařizuje Brusel,“ hodnotí hlavní ekonom Ery Jan Bureš a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

K návrhu rozpočtu na rok 2015 se vyjádřil i hlavní ekonom Ery Jan Bureš

„Na druhou stranu přichází to ve chvíli, kdy česká ekonomika poměrně svižně oživuje a porostou rychle příjmy státního rozpočtu. A na to, v jakém počasí se ten rozpočet sestavuje, mi přijde na první pohled poměrně málo ambiciózní.“

Podle něj by schodek rozpočtu určitě mohl být nižší, chápe ale, že vláda má své politické priority.

„Zmrazily se platy státním úředníkům, zmrazily se důchody. My všechno toto napravujeme a vracíme ekonomiku do standardu. Náš cíl je roztočit spotřebu a zlepšit stabilitu naší ekonomiky. A to je o investicích a cílených úpravách třeba i platů ve státním sektoru,“ vysvětlil místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný z hnutí ANO.

Jaroslav Skalický, Jana Čermáková, Lenka Jansová, Daniel Černý, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme