Někteří obchodníci účtují cizincům vyšší ceny a neobsluhují Romy, zjistila ČOI

Servisní poplatky pro cizince v restauracích nebo zákaz vstupu Romů do provozovny. To jsou případy diskriminace, se kterými se stále setkávají inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). Znevýhodňování kvůli etnickému původu, národnosti nebo věku je přitom nezákonné a inspekce ho trestá pokutami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotelový pokoj

Hotelový pokoj | Foto: UAB Naujieji Sprendimai

Realitní kanceláře odmítly ve čtyřech případech jednat s Romy, v jednom případě zakázal provozovatel Romům vstup do svého podniku.

Inspekce narazila i na znevýhodnění kvůli věku. Spotřebitelský úvěr mohli získat jen klienti, kteří po dobu trvání úvěru splňovali věkové rozpětí 20 až 70 let. Na jednu předváděcí akci potom odmítl pořadatel bezdůvodně pustit mladšího osmnácti let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pochybení zjištěná ČOI v prvním pololetí letošního roku shrnuje redaktor Martin Karlík

Další diskriminovanou skupinou jsou cizinci, potvrzuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

„Z důvodu národnosti byla diskriminace prokázána při osmi kontrolách, z toho v osmi případech se jednalo o účtování takzvané dvojí ceny. Prodávající postupoval při účtování konzumace vůči cizím státním příslušníkům jiným způsobem než vůči českým hostům.“

K tomu se objevily i dvojí ceny v hotelech a ve dvou případech odmítl ubytovatel poskytnout pokoj občanům Ruské federace. Podle inspektorů byla příčinou odmítnutí situace na východě Ukrajiny.

Asociace hotelů a restaurací České republiky se zatím tímto problémem nezabývala. Její předseda Václav Stárek naopak dodává, že je nyní snaha ruské turisty lákat a udržet, protože jich po pádu kurzu ruského rublu přijíždí méně. Politika, konkrétně tedy situace na Ukrajině, by se podle Stárka do cestovního ruchu míchat neměla.

„Cestovní ruch je o tom, že jistě ne všichni občané Ruské federace jsou a priori nepřátelé této země a cestují běžně jako normální turisté. Takže si myslím, že podobné kroky rozhodně nepomůžou ani cestovnímu ruchu ani samotným hotelům, které to takto činí. Je to samozřejmě jejich nějaké ideologické přesvědčení,“ podotkl Stárek.

Hříšníky pomáhají odhalit i romské inspektorky

Asociace hotelů a restaurací také odsuzuje i dvojí ceny pro Čechy a cizince a radí zahraničním hostům, aby v případě, že se je snaží hostinští okrást, kontaktovali policii nebo Českou obchodní inspekci.

Případy diskriminace pomáhají inspekci odhalit jazykově vybavení pracovníci České obchodní inspekce a také romská inspektorka.

„Trvalým problémem je zejména diskriminační jednání, kterého se dopouštějí někteří prodávající vůči zahraničním návštěvníkům. Jedná se například o zmíněné servisní přirážky nebo dvojí ceny. Proto právě díky například romským inspektorkám se nám daří toto odhalovat,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Za diskriminaci zatím letos inspekce pravomocně udělila dvě pokuty ve výši 470 tisíc korun. Ostatní řízení zatím nejsou ukončená.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme