Ozbrojenci z Islámského státu vyzvali stoupence k útokům na USA a Francii

Radikálové z hnutí Islámský stát vyzvali své stoupence, aby útočili na občany Spojených států, Francie a dalších zemí. Mluvčí islamistického hnutí se obrátil i na amerického prezidenta Baracka Obamu a vzkázal mu, že jeho jednotky čeká porážka. USA i Francie podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Až 130 tisíc kurdských uprchlíků se v posledních dnech uchýlilo do Turecka

Až 130 tisíc kurdských uprchlíků se v posledních dnech uchýlilo do Turecka | Zdroj: Reuters

V prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters, se mluvčí islamistů také vysmívá západním vůdcům za to, že se stále více zapojují do boje proti Islámskému státu:

„Jestliže s ním budete bojovat, stane se silnější a odolnější. Jestliže ho necháte být, ještě více se rozroste a rozšíří.“ Dodal, že Obama opakuje chyby svého předchůdce George Bushe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát vyzval své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům. Komentář si připravil Milan Slezák

Islámský stát dnes promluvil také k radikálním skupinám na egyptském Sinajském poloostrově. Vyzval je, aby nepřestávaly bojovat proti tamním bezpečnostním složkám.

„Nastražte na ně výbušniny na silnicích. Útočte na jejich základny. Přepadejte jejich domy. Stínejte jim hlavy. Nedovolte jim, aby se cítili bezpečně,“ uvedl mluvčí Islámského státu na internetu.

Toto prohlášení radikálů, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, nejspíš ještě prohloubí obavy, které panují ohledně kontaktů mezi islamistickými skupinami v regionu. Egyptské úřady ale odmítají, že by se v zemi již nacházeli někteří z bojovníků Islámského státu.

Austrálie chce změnit zákon

Australská vláda by ráda zavedla nová opatření pro boj s militantními islamisty. Plánuje potrestat občany cestující do zemí, které vláda označí za nevhodné. Důvodem je hlavně hrozba hnutí Islámský stát a počet Australanů bojujících v jeho řadách.

Kvůli obrovskému přílivu uprchlíků zavřelo Turecko hranice se Sýrií

Číst článek

„Rád bych všem Australanům řekl, že kdokoli bude bojovat po boku teroristů, bude zatčen a půjde do vězení na dlouhou dobu. Naše zákony se mění, aby bylo snadnější udržet takové radikály mimo Austrálii. Jediné bezpečné místo pro ty, kteří bojují na straně teroristů, je ve věznici se zvýšenou ostrahou,“ řekl premiér Tony Abbott. Návrh zákona chce předložit už tento týden.

Turecko uzavírá hranice se Sýrií

Až 130 tisíc Kurdů, utíkajících ze Sýrie před radikály z hnutí Islámský stát, se v posledních dnech uchýlilo do Turecka. Kvůli masovému přílivu uprchlíků už se Ankara rozhodla částečně uzavřít hranice.

Většina uprchlíků pochází z kurdského města Kobane, kterému se islamisté dosud vyhýbali. Právě proto se tam přemístilo na 200 tisíc lidí z dalších syrských regionů. Bojovníci Islámského státu tam teď ale podle svědků údajně vypalují domy a vraždí civilisty.

ČTK, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme