Liberečtí kriminalisté letos vyřešili přes 50 případů loupežných přepadení

V Libereckém kraji od začátku roku vzrostl počet loupežných přepadení. Do konce srpna letošního roku jich policisté evidují stovku, což je téměř stejně jako za celý loňský rok. Zadržet pachatele se podařilo v polovině případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vůz (ilustr. foto)

Policejní vůz (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Jen během září policie objasnila dva takové případy a v obou šlo o peníze. Ve Frýdlantu žena okradla seniora, za bílého dne mu na ulici ukradla peněženku.

„V prvním případě se jí to nepodařilo, žena však nic nevzdávala a zaútočila na muže podruhé. Muž se snažil ženu pronásledovat, ale upadl, a žena tak zmizela. Policisté ve spolupráci s kriminalisty ženu vypátrali. Prováděli prověrky ve městě, včetně kontrol heren, kdy ženu našli v jedné z nich,“ popsala policistka Vladimíra Šrýtrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Libereckém kraji vzrostl počet loupežných přepadení. Jak se jim bránit, zjišťovala reportérka Eva Malá

Závažnější případ se stal přímo v centru Liberce. Osmnáctiletý muž tam přepadl šest žen, opět si vybíral hlavně důchodkyně.

„Jeho motivem samozřejmě bylo získat peníze, které použil na stravu a na nákup omamných látek," upřesňuje liberecký kriminalista, který muže z Děčínska zatýkal.

„Sám spontánně uvedl, že policisté ho zadrželi těsně před spácháním další trestné činnosti. V podstatě řekl, že jsme ho chytli za minutu dvanáct, protože už měl dobu vytipovanou další seniorku," dodal.

Loupežná přepadení neznamenají jen ztrátu kabelky, peněženky nebo mobilního telefonu. Velmi často dojde i ke zranění nebo dokonce i ke ztrátě života.

„Spoléhají na moment překvapení. Někdy stačí pevně držet kabelku, hlasitě zařvat nebo se zachovat nečekaným způsobem. Hlavní pravidlo však je aktivně neklást pachateli odpor, a to zejména v případech, kdy je pachatel ozbrojen," nabádá policistka Vladimíra Šrýtrová.

Policisté radí neklást odpor, lektoři sebeobrany naopak způsobit bolest

S touto taktikou ale nesouhlasí lektor sebeobrany Petr Mládek. Podle něj by se oběť útoku měla snažit způsobit útočníkovi co největší bolest.

„Ženy nemají takovou sílu úderu, takže pracujeme s vitálními body - oči, krk, genitálie. Úder, kop, tak aby ho to zneschopnilo. U toho není třeba síla, mám to vyzkoušené. Stačí opravdu dobře se trefit a jsem dole na zemi," říká Petr Mládek.

Lidé s rizikovým zaměstnáním jako například obsluha benzinové pumpy, trafikanti nebo ti, kteří mají noční služby, by měli podle lektora absolvovat kurz sebeobrany. Základům se můžou naučit ženy, muži i celé rodiny s dětmi.

„Máme tři pravidla. Pokud můžu, tak odtamtud uteču. Pokud se tomu nemůžu vyhnout, tak udělám všechno pro to, aby se soupeř příště vyhnul mně. A třetí pravidlo, nikdy nepřemýšlej, když se bráníš, nad právními důsledky svého jednání. To řešíme až potom," upozorňuje Mládek.

Policie při zranění útočníka prověřuje způsob obrany. Vše, co se dá považovat za oplácení stejnými prostředky a stejnou silou, se dá nazvat přiměřenou obranou.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme