Grantová agentura ocenila výzkum atmosférických dějů v Ústavu fyzikální chemie

Ozonová díra už dlouhá desetiletí zaměstnává tisíce vědců po celém světě. Do výzkumu se nedávno zapojil i český tým pod vedením fyzikálního chemika Michala Fárníka z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského, který podrobně zkoumá chemické děje v atmosféře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atmosféra planety Země, fotografie ve vysokém rozlišení

Atmosféra planety Země, fotografie ve vysokém rozlišení | Foto: NASA

„Jedná se o procesy, prostřednictvím kterých dochází například k ničení ozonu, čili ke vzniku ozonové díry. Těch reakcí jsou řádově stovky. Jednu z nich si vybereme a pak ji zkoumáme detailně na molekulové úrovni,“ vysvětluje Fárník.

Fárníkův tým studuje takzvané vodní klastry, což jsou soubory několika set molekul vody.

„Na ty si posadíme nějakou molekulu, která se vyskytuje v atmosféře - jako třeba chlorovodík nebo nechvalně známé freony, které nám ničí ozon. Poté na to svítíme UV zářením, abychom vyvolali proces, ke kterému dochází v atmosféře.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Grantová agentura ocenila čtyři české výzkumníky. Na místě byla Petra Benešová

Ozonová díra se vyskytuje hlavně nad zemskými póly, nad Antarktidou a částečně i nad Arktidou. Tam se vytvářejí také polární stratosférické mraky, které tvoří částečky ledu. Právě na nich dochází k chemickým procesům, kvůli kterým se pak uvolňují molekuly chlóru. Ty ničí ozon, chránící zemi před ultrafialovým zářením.

Výsledky Michala Fárníka pomohou klimatologům, aby detailněji předpověděli, jak by se nadále mohla vyvíjet ozonová díra. Badatel za svůj výzkum dostal Cenu předsedy Grantové agentury.

Kromě Michala Fárníka Grantová agentura ocenila i další vědce, například biologa Vítězslava Bryju, který hledá způsob, jak léčit chronickou lymfocytární leukémii.

Předseda Grantové agentury Petr Matějů ocenil také fyzikálního chemika Jiřího Čejku a vedoucího výzkumu ekologie živočichů a rostlin v tropickém lese na Papui - Nové Guineji, biologa Vojtěcha Novotného.

„Šlo o projekty, které svými výsledky daleko přesáhly hranice České republiky. Všichni, kdo dnes dostali cenu, jsou lidé, kteří prorazili do nejlepších světoznámých impaktovaných časopisů,“ říká Matějů.

Grantová agentura přijme každý rok do soutěže až tři tisíce projektů základního výzkumu a oceněné finančně odmění.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme