Na ubytovně v Novém Boru přibývá obyvatel ze střední třídy

Na ubytovně pro sociálně slabé v Novém Boru na Českolipsku, kterou dva roky provozuje českolipská Farní charita, přibývá lidí z takzvané střední třídy. Lidé, kteří ještě před několika roky chodili do práce a měli vlastní bydlení, jsou dnes kvůli ztrátě zaměstnání zadlužení a na majetek mají často exekuci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útulně vybavené pokoje místní ubytovny

Útulně vybavené pokoje místní ubytovny | Foto: Filip Novotný

„V současné době je trend, že se propadají do nejnižší záchranné sociální sítě lidé ze střední vrstvy. Během těch dvou let, co tu působíme, se ukázalo, že rodin v nouzi je tady strašně moc," popisuje současnou situaci vedoucí služeb českolipského Domu Jonáš a pracovnice novoborské ubytovny Dagmar Svobodová.

Důvodem je většinou ztráta zaměstnání, následná neschopnost splácet půjčky a hypotéky a s tím přicházející exekuce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ubytovně v Novém Boru je víc lidí ze střední třídy, zjistil reportér ČRo Tomáš Mařas

„Měla jsem svůj vlastní barák, který jsem po smrti maminky vlastnila s bratrem napolovic. Měla jsem práci na celý úvazek. Barák se prodal, ale bratr chtěl vyplatit polovinu dědictví. Já jsem na vyplacení toho podílu neměla a musela jsem prodat svůj byt,“ vzpomíná 55letá žena, která si nepřeje zveřejnit své jméno.

„Šla jsem bydlet do pronájmu. Pak jsem ztratila práci na plný úvazek. Snižovaly se stavy a já jsem byla nejstarší, takže jsem to pracoviště musela opustit,“ dodává žena, která si kdysi vzala 2 děti do pěstounské péče.

Přestože se kvůli nedostatku finančních prostředků ocitla na ubytovně pro sociálně slabé, velkou výhodou je, že žádné dluhy nemá. Jak ale říká, s možností vlastního bydlení příliš nepočítá.

„Práci mám na poloviční úvazek. S mojí profesí, kdybych měla práci na plný úvazek, mám patnáct šestnáct tisíc. Mám střední pedagogickou školu. Vzhledem k práci na poloviční úvazek nikdo na bydlení nepůjčí. Proto jsem na ubytovně."

Existují i případy, kdy se lidé dokáží opět postavit na vlastní nohy. „Je to asi dva měsíce, kdy jsme muži středního věku pomohli najít zaměstnání. Dnes pracuje, odstěhoval se a dokonce má domeček. Pomohli jsme mu vyřídit dluhy, které dnes řádně splácí," říká vedoucí ubytovny Tomáš Procházka.

Farní charita, která ubytovnu provozuje, pomáhá lidem s hledáním práce i návratem zpět do plnohodnotného života. I tak bydlí v současnosti na ubytovně přibližně třetina lidí z takzvané střední vrstvy.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme