Evropská centrální banka vypustila do oběhu novou desetieurovou bankovku

Do oběhu dnes míří nová bankovka v hodnotě 10 eur. Původní koluje eurozónou už 12 let a podle Evropské centrální banky si zaslouží nový vzhled a hlavně lepší ochranu proti padělatelům. Výměnu doprovází i mohutná informační kampaň. Úřady upozorňují, že novou bankovku pozná nevidomý i po hmatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka vypustí do oběhu novou desetieurovou bankovku, 10 euro

Evropská centrální banka vypustí do oběhu novou desetieurovou bankovku, 10 euro | Foto: ECB

Evropská centrální banka věnuje výměně každé bankovky z eurové série velkou pozornost. Omlazovací proces čeká postupně všechny bankovky, jako první šla loni do oběhu nová pětieurovka.

Vzhledem k malé hodnotě nejčastěji putuje z ruky do ruky a rychleji se opotřebuje. Pětieurovce se ale nevyhnuly počáteční problémy, někteří prodejci ji kvůli jinému vzhledu odmítali přijmout a mysleli si, že je falešná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská centrální banka uvede do oběhu novou 10eurovou bankovku. Nevidomý ji prý pozná po hmatu. Podrobnosti zjišťoval Vojtěch Berger.

Řada prodejních automatů nechtěla 5eurovou bankovku akceptovat, protože ji nerozpoznala. Tentokrát prý provozovatelé automatů dostali včas dostatek informací, aby stroje mohli na novou 10eurovku připravit.

Nová bankovka má dokázat, že je Evropská centrální banka o krok až dva před padělateli. Od své předchůdkyně se ale bude lišit i jinak.

Vroubky na krajích usnadní její přečtení nevidomým. Mírně odlišný barevný odstín ulehčí orientaci těm, kdo si ji pletli třeba s 50eurovkou. Na začátku roku novou bankovku představil novinářům člen výkonné rady Evropské centrální banky Yves Mersch.

„Euromince a bankovky, které jsou v oběhu po celém světě, mají hodnotu asi 900 miliard eur. V podstatě je to srovnatelné s hodnotou dostupných dolarových účtů. Když uvážíme, že to euro stihlo za pouhých 12 let, je to obrovský úspěch,“ podotkl Mersch.

Novou desetieurovku budou následovat bankovky vyšších hodnot až po tu s nejvyšší nominální hodnotou, tedy fialovou bankovku 500 eur. Obyčejný obyvatel eurozóny se s ní dostane do kontaktu minimálně a někdy se o ní mluví jako o zbytečné.

Údajně také přitahuje padělatele. Evropská centrální banka ale s eurovou pětistovkou počítá i do budoucna.

„Říká se, že zloději aut mají rádi hlavně ta drahá, velká a německá. Jen kvůli tomu přece tahle auta nikdo zakazovat nebude,“ vysvětlil Yves Mersch.

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme