U česko-polských hranic bude v kotlích hořet polské uhlí. Domkaři chtějí ušetřit za topení

Krize těžkého průmyslu i problémy na Ukrajině mohou vyhnat ceny uhlí nahoru. Někteří lidé už si proto dělají zásoby na zimu. Lidé na Karvinsku se ve velkém zásobují levným polským uhlím. Nedbají přitom na varování odborníků, že takové palivo je méně kvalitní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD

OKD | Foto: F. Tichý

„Vždy v létě to přivezu a připravím se na zimu. Zásoby beru především tady kousek od domu, ale víceméně jde o polské uhlí. Je levnější asi o 40 korun na metrák, takže proč bych plýtval financemi,“ vysvětluje bývalý havíř Kazimír.

„Uhlí nemá vlajku - hoří úplně stejně jako to české. Pánev, ze které pochází, pokračuje od nás do Polska. Ať se tedy vykope u nás, nebo o pár kilometrů dál, je to stále stejné uhlí,“ dodává.

V nedalekých uhelných skladech se teď domkaři střídají u hromad s uhlím. Michal Šebesta jim už roky pomáhá s přípravou paliva na zimu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krize těžkého průmyslu může vyhnat ceny uhlí nahoru. Z Karvinska reportuje Stanislav Janalík

„Uhlí se musí doplňovat každý týden. Spotřeba je velká a lidé si teď snaží dělat zásoby kvůli tomu, že nikdo neví, co bude s cenami. Může se stát cokoli. Prodá se OKD, ceny porostou rapidně nahoru, ale to už neovlivníme,“ popisuje Šebesta.

Potvrzuje také, že české uhlí je kvalitnější.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme