Policie prošetřuje obtěžování školáků na Náchodsku, muž lákal děti do auta

Několik dětí z malé obce Rychnovek nedaleko Jaroměře oslovil cizí muž a nabízel jim svezení ve svém autě s tmavými skly. Za bílého dne pokaždé oslovil osamělé školáky, kteří šli podél silnice. Děti utekly a vše řekly svým rodičům, ti následně věc oznámili policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zastavilo u mě nějaké dlouhé tmavé auto, pán stáhl okénko a zeptal se mě, jestli nechci odvézt domů. Já jsem nic neříkala a utíkala jsem,“ popisuje se slzami v očích nepříjemnou událost třináctiletá Aneta.

Její matka Hana Vlášková okamžitě kontaktovala policii a následně zjistila, že podobnou zkušenost mají i další děti v obci. „Nejsme sami, bohužel. Je to třetí případ v naší obci během dvou dnů,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie prošetřuje obtěžování školáků na Náchodsku.Případ sleduje redaktor Václav Plecháček

Dalším, koho neznámý muž vystrašil, je desetiletý syn Lenky Dragounové. Situaci jí popisoval velmi podobně. „Zval ho do auta, že ho sveze, aby to neměl domů daleko. Syn mu řekl, že je skoro doma a doběhl domů.“

Život ve vesnici s necelými šesti stovkami obyvatel se během několika hodin změnil k nepoznání. Na místním hřišti je prázdno a rodiče své děti doprovází na každém kroku.

„Mám z toho takový divný pocit. Takže teď syna do školy vodím a pak tam pro něj také chodím. Protože přece jen je to takové divné, když už i tady na malé vesnici se toto může stát,“ vysvětluje paní Dragounová.

Policie zahájila úkony v trestním řízení pro omezování osobní svobody. Případ ale zatím nechce podrobněji komentovat. „Z taktických důvodů zatím nechceme bližší informace sdělovat," říká Ivana Ježková z Krajského ředitelství policie.

„Nicméně obracíme se s prosbou na veřejnost. Pokud byl někdo k podobnému nátlaku nastoupení do auta neznámým mužem vystaven nebo byl přímým svědkem takového jednání, aby se neprodleně přihlásil,“ dodává.

Podobný případ její kolegové na Královéhradecku řešili zhruba před rokem, k usvědčení pachatele tehdy výrazně napomohly výpovědi svědků.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme