Poliklinika v Třeboni je zastaralá, stěžují si pacienti. Město tam poslalo na kontrolu kraj

Lidé v Třeboni nejsou spokojení se stavem místní polikliniky. Dům v Klofáčově ulici, kde mají své ordinace praktičtí lékaři pro dospělé a děti, revmatolog, diabetolog nebo třeba logoped, je podle nich zastaralý. Nápravu žádají po městě, tomu ale budova nepatří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice, čekárna, poliklinika, (ilustrační foto)

Nemocnice, čekárna, poliklinika, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Věřím, že by si Třeboň, která v současné době docela vzkvétá, opravu ústavu zasloužila. Jsem z jiných zařízení zvyklá na daleko lepší kvalitu,“ tvrdí Jitka Křížová.

Každý den na polikliniku v Klofáčově ulici v Třeboni zamíří desítky pacientů. Dvoupatrová budova je zvenku opravená, vevnitř je její stav ale mnohem horší.

Obyvatelům Třeboně došla trpělivost loni na podzim. Při fóru Zdravého města požádali radnici, aby se začala stavem polikliniky zabývat a sjednala nápravu. Dům ale městu nepatří, od roku 1996 ho vlastní šest majitelů, mezi nimi i zubní lékař Zdeněk Janský.

„Do dnešního dne jsme do něj investovali 16 648 000 korun. Tyto investice šly nejen do zevních, ale i vnitřních věcí, to znamená rozvodů a samozřejmě také sanitního parku, který provozujeme jako zdravotnickou dopravu,“ uvádí Janský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pacienti třeboňské polikliniky si stěžují na zastaralý stav budovy. Na místě natáčela Lucie Hochmanová

Pacienti by ale chtěli lepší toalety nebo výtah. I proto požádala starostka Třeboně Terezie Jenisová z KDU-ČSL Krajský úřad Jihočeského kraje o kontrolu polikliniky.

„Na konci června jsem podala podnět na Odbor zdravotnictví a sociálních věcí Krajského úřadu Jihočeského kraje s žádostí o provedení kontroly řečeného zdravotnického zařízení, zejména s důrazem na kontrolu hygienických a stavebních norem a případné nalezení nedostatků, které by majitelům zařízení bránily v jeho provozování,“ vysvětluje Jenisová.

Poliklinice s městem se nedaří domluvit

Že poliklinice chybí výtah, si její majitelé uvědomují. Potřebné dva miliony korun na jeho stavbu se proto snaží prostřednictvím dotací sehnat už několik let, zatím ale neúspěšně.

„Snažil jsem se zkontaktovat s městem, ale bylo mi řečeno, že jelikož je náš subjekt soukromý, nemůže nám město v této věci pomoct,“ říká Nejedlý.

Terezie Jenisová ale tvrdí, že město majitelům polikliniky se sháněním peněz pomoct chtělo.

„Už někdy v roce 2011 jsme oslovili majitele třeboňské polikliniky s návrhem, že jim budeme nápomocni při získání dotací na jakoukoliv opravu či rekonstrukci. Tenkrát jsme nedostali žádnou odpověď.“

K výtahu možná dopomůže Nadace ČEZ

Na přelomu loňského a letošního roku svitla Třeboni naděje, že za ní problém vyřeší další soukromá firma. Ta totiž uvažovala, že by jeden ze svých domů ve městě přestavila na polikliniku. Když ale oslovení lékaři neměli o stěhování do nových prostor zájem, ze svého záměru upustila.

Možná i díky tomu se podařilo majitelům polikliniky v Klofáčově ulici a vedení města navázat kontakt.

„Žádáme nyní o dotaci ČEZ. Paní starostka byla oslovena s tím, jestli by nám dělala garanta grantu,“ popisuje události několika posledních dní Zdeněk Jánský. „Vyjádřila se kladně.“

Vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje Petr Studenovský potvrdil, že jeho odbor provedl kontrolu na poliklinice v Třeboni 17. září.

Ještě před tím, než obdrží její oficiální výsledky, se majitelé polikliniky pokusí znovu získat dotaci na stavbu výtahu. Žádost zašlou Nadaci ČEZ během října.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme