Čínský soud poslal na doživotí do vězení významného ujgurského právníka

Prominentní ujgurský právník byl odsouzen na doživotí. Čínský soud uznal Ilhama Tohtiho vinným ze separatismu. Podle ochránců lidských práv jde o další případ útlaku ze strany komunistického vedení, Tohti prý totiž vždy odsuzoval násilí. K jeho propuštění navíc vyzývají Evropská unie a USA. Ujguři žijící v autonomní oblastí Sin-ťiang obviňují Peking ze systematického útlaku, kvůli nepokojům v této v části Číny jen vloni zemřely stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští policisté hlídají u budovy soudu, kde probíhal proces s ujgurským právníkem Ilhamem Tohtim

Čínští policisté hlídají u budovy soudu, kde probíhal proces s ujgurským právníkem Ilhamem Tohtim | Zdroj: Reuters

Ilham Tohti podle soudu podněcoval na internetových stránkách etnickou nenávist a také prosazoval ukončení čínské nadvlády nad Ujgurskou autonomní oblastí.

Nejvýznamnější obhájce práv menšinového etnika Ujgurů ale veškerá obvinění odmítá a chce se odvolat. Už dříve několikrát prohlásil, že se jen snaží propagovat dialog mezi akademiky z řad obou největších etnik, kteří v Sin-ťiangu žijí.

„Ujguři, Chanové, tedy Číňané, přátelé ze zahraničí i lidé z ostatních zemí se díky těmto mým internetovým stránkám o nás více dozví, o mně i o našich názorech. A zjistí, že jsem proti násilí a že neporušuji žádný zákon,“ uvedl Tohti.

Ujguři usilují o skutečnou autonomii prakticky už od vzniku Čínské lidové republiky. Peking ale proti všem opozičním hlasům ostře vystupuje.

Podle některých pozorovatelů tím však jen vyvolává další odpor a dochází i k radikalizaci některých Ujgurů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme