Česko podporuje vojenskou akci proti Islámskému státu, zapojovat se ale nebude

Česká republika podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podporuje vojenskou akci proti Islámskému státu, zapojovat se do ní ale nebude. Letecké útoky na vojenské cíle radikálních islamistů v Iráku a Sýrii podporují až na komunisty všechny sněmovní strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Česká vláda poskytla munici iráckému státu prostřednictvím Kurdů, tento transport probíhá. Předpokládám, že bude v krátké době dokončen. Podpořili jsme snahu o stabilizaci iráckého státu, ale nepočítáme s tím, že bychom se do těchto operací měli vojensky zapojovat,“ říká premiér.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO dnešní útoky schvaluje:

„Nikdo vám předem přesně nezaručí, jaká bude ta efektivita, ale nejhorší asi je nedělat nic a říkat, že se to vyřeší samo. Je potřeba dát těm v podstatě teroristům najevo, že si to prostě světová veřejnost nenechá líbit. A v tomto smyslu je důležité, že se útoku zúčastnili i piloti ze Saúdské Arábie, Egypta, Jordánska a Bahrajnu.“

ODS: Západ musel takto reagovat

Bombardování pozic Islámského státu vítá i expertka na obranu z ODS Jana Černochová: „Západ v čele se Spojenými státy na základě těch událostí, které se odehrávají poslední měsíc, nemohl udělat nic jiného než takto radikálním způsobem reagovat.“

„Vznikající Islámský stát představuje velké nebezpečí pro západní demokracie a západní civilizaci. Myslím si, že je potřeba naše spojence v tomto úsilí podpořit,“ doplňuje její stranický kolega a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Nesmíme tu věc podceňovat, protože Islámský stát je skutečné nebezpečí a myslím, že byl velmi adekvátní pojem, že to je rakovina,“ tvrdí šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

„Třeba Ukrajina je problém, ohnisko napětí, stejně jako jiná místa na světě. Ale Islámský stát je skutečná rakovina, proto musí zajímat celý svět, nás nevyjímaje,“ dodává.

KSČM: Doplatí na to civilisté

Poslanec KSČM Alexandr Černý to vidí jinak. Na letecký útok podle něho doplatí tamní civilisté, nikoliv ti, na které cílí: „Já si nemyslím, že leteckými útoky za použití nejmodernější techniky lze bojovníky Islámského státu zlikvidovat.“

Hnutí Úsvit akci proti radikálním islamistům podporuje. Všechny tyto akce by ale měly mít mezinárodně právní rámec a být konzultovány v Radě bezpečnosti OSN.

„V této souvislosti podporujeme samozřejmě snahy NATO o vyřešení této věci. Zároveň žádáme, aby jakékoli vojenské akce byly podpořeny tím, že budou mít mezinárodní právní rámec, aby to nebyly individuální akce,“ říká předseda Úsvitu Tomio Okamura.

„A zároveň vyzýváme znovu a opětovně vládu, aby zpřísnila imigrační podmínky do České republiky. Nechceme v České republice žádné radikální islamisty,“ uzavírá.

Vývoj v Iráku a v Sýrii, kde část území ovládá radikální hnutí Islámský stát | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme