Lihová mafie v čele s Březinou prý způsobila škodu za 6,7 miliardy korun

Takzvaná lihová mafie v čele s Radkem Březinou připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun. Jde o zatím nejvyšší škodu v historii České republiky. Vyčíslila ji policie, která už spis uzavřela a s návrhem na obžalobu předala státnímu zástupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie

policie | Foto: Jan Rosenauer

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta Českému rozhlasu potvrdil, že se skutečně jedná o případ Radka Březiny. Spisem, který má 13 tisíc stránek, se teď bude zabývat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

„Mohu potvrdit, že ke zdejšímu státnímu zastupitelství byl podán návrh na podání obžaloby ve věci týkající se Radka Březiny a spol. Stejně tak mohu potvrdit i výši zkrácené spotřební daně, která byla dle výpočtu a provedeného šetření policejního orgánu zjištěna,“ řekl státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Takzvaná lihová mafie v čele s Radkem Březinou má podle policie na svědomí rekordní daňový únik. Kauzu sleduje redaktor Martin Karlík

Škoda ve výši téměř sedmi miliard se řadí mezi největší případy z hlediska krácení daně.

„Vycházeli jsme z podkladů a výpočtů od správců daně, kdy se jednalo o příslušné finanční a celní úřady. Zároveň jsme vycházeli i z výpovědí osob a dalších podkladů. Nicméně věc je stále ve fázi trestního řízení, k podrobnostem bych se zatím nevyjadřoval,“ vysvětluje mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Skupina podle kriminalistů působila na různých místech České republiky v letech 1998 až 2014. Měla čistit technický líh, aby se z něj pak vyráběly alkoholické nápoje bez zaplacení spotřební daně. Dále měli obchodovat s nezdaněným lihem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O organizované skupině nelegálních výrobců a distributorů lihovin mluví mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej

Aby bylo složitější skupinu odhalit, používali speciální telefony, transporty lihu doprovázeli svými vozy. Před kontrolami líh schovávali v důmyslných skrýších, různě ho zazdívali, nádrže schovávali za nepořádek, aby jejich úkryty vypadaly pokud možno co nejméně nápadně jako opuštěné areály.

Policie stíhá celkem sedm mužů pro trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině a krácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Speciální tým složený z protikorupčních detektivů a členů antimafiánského útvaru původně stíhal osm podezřelých, jeden ale během vyšetřování případu zemřel.

V jiném případu už Březina stojí před soudem

Radek Březina už čelí obžalobě z krácení daně v jiném případu. Tam je škoda vyčíslená na skoro půl miliardy korun. Kauzu, v níž figuruje i Březinův bratr Tomáš nebo Tomáš Pantlík, od května řeší olomoucký soud.

Líčení soudce nedávno přerušil, protože čeká na podání obžaloby v aktuálním případu. Obě kauzy chce spojit.

Veronika Sedláčková, Martin Karlík, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme