Střelci už bojují o účast na OH 2016, jisté je zatím jediné místo

Sportovní střelci jako jedni z prvních začali bojovat o start na olympijských hrách v Riu. První účastnická místa se rozdělovala na právě skončeném mistrovství světa a Češi také jedno díky Nikole Mazurové získali. Na hrách v Londýně bylo deset českých střelců, teď jsou odhady a přání skromnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Kostelecký předvádí správný střelecký postoj

David Kostelecký předvádí správný střelecký postoj | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„Ze současného hodnocení mi vychází sedm až osm kvalifikačních míst. Budeme rádi, když se přiblížíme počtům, které jsme měli v Londýně,“ přál by si sportovní ředitel Českého střeleckého svazu Vladislav Šaňák.

Kvalifikovat by se mohly třeba puškařky a olympijské medailistky Kateřina Emmons s Adélou Sýkorovou. Šanci má rychlopalník Martin Strnad, Jan Sychra ve skeetu nebo silná dvojice v trapu David Kostelecký, Jiří Lipták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na OH v Riu 2016 zřejmě bude méně českých střelců než na posledních hrách v Londýně, zjistil reportér ČRo Jan Suchan

„Nejlepší by bylo mít vedle sebe parťáka, na kterého by se člověk mohl spolehnout. To hlavní proběhne příští rok – proběhne nejvíc závodů, kde se dají postupová místa získat. Budeme muset zamakat,“ uvědomuje si Jiří Lipták.

Například právě v trapu, tedy střílení na asfaltové holuby z brokové pušky, může každá země vybojovat dvě letenky do Ria. Celkem je jich ale ve hře jen 28, takže se na příštích olympijských hrách může objevit klidně jediný nebo vůbec žádný Čech.

Konkurenty ale čeští střelci nejsou. „Je to zajímavý a jsem rád, že se bereme jako kamarádi. Bydlíme dva kilometry od sebe a vždycky mi zavolá: ‚Pojď, jdem si zastřílet.' Navíc máme stejně staré děti, tak se stýkáme i po rodinné stránce,“ vysvětluje mladší, méně zkušený z dvojice brokařů Jiří Lipták.

Rozhodne několik závodů

Lipták už sice má zlato ze závodu Světového poháru nebo bronz z mistrovství světa, ale co je to proti olympijskému triumfu Davida Kosteleckého. Ten přiznává, že by byl zklamaný, kdyby do Ria neletěli s Liptákem oba.

„Zklamání by tam bylo, ale i tahle varianta je velmi reálná. Postupový klíč je složitý a máme zhruba šest závodů, na kterých to musíme trefit. Bohužel v době, kdy nemám stoprocentní podporu na přípravu, to může nastat,“ obává se David Kostelecký.

Účastnická místa se ve sportovní střelbě rozdělují až do února 2016 na Světových pohárech, kontinentálních šampionátech, mezi brokaři ještě i na světovém, a vůbec poprvé příští rok i na Evropských hrách.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme