Kriminalisté dopadli lupiče, kteří se vydávali za policisty

Bylo to loni v říjnu, kdy muži, kteří se vydávali za policisty, v pražské Uhříněvsi přepadli a oloupili podnikatele a jeho těhotnou partnerku. A podobný případ se stal i letos v srpnu, to zase dva muži v policejních uniformách oloupili ženu v pražském Hloubětíně. I když jsou si případy podobné, měly je na svědomí dvě různé skupiny. Kriminalisté už pravděpodobné pachatele dopadli a obvinili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalisté při akci Fixinela zadrželi deset lidí, podezřelých, že se vydávali za policisty a loupili. Na snímku je vybavení pravděpodobných pachatelů

Kriminalisté při akci Fixinela zadrželi deset lidí, podezřelých, že se vydávali za policisty a loupili. Na snímku je vybavení pravděpodobných pachatelů | Foto: Policie ČR

V souvislosti se starším případem policisté – i za asistence zásahové jednotky – zadrželi pět lidí.

„Čtyři Češi ve věku 35, 31, 26 a 25 let a pětadvacetiletý Slovák skončili v budově ředitelství v Kongresové ulici, kde je nakonec vyšetřovatel obvinil ze spáchání trestného činu loupeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření platebního prostředku. S ohledem na způsobenou škodu, téměř tři čtvrtě milionu korun, jim hrozí až dvanáctileté vězení,“ uvedla policejní mluvčí Jana Rösslerová.

K přepadení došlo v Saturnově ulici v Uhříněvsi. Šestatřicetiletému podnikateli se nejdříve ozvali údajní policisté s tím, že někdo plánuje ukrást jeho luxusní auta, a domluvili si s ním schůzku. U dveří pak zazvonili dva muži, kteří se prokázali odznakem policie a požádali o vstup do domu. Důvěřivá dvojice je vpustila.

„Nejprve si nechali předložit občanský průkaz a poté se na muže a jeho těhotnou třicetiletou partnerku vrhli, fyzicky je napadli, spoutali a na oči jim dali tmavé brýle a šátky. Pak přišli další dva muži maskovaní v kuklách a společně prohledávali dům,“ vylíčila Rösslerová.

Lupiči si přišli na víc než 700 tisíc, odjeli totiž pro peníze i do sídla podnikatelovy firmy a něco vybrali také z bankomatu, když jim přepadený muž dal PIN ke kartě.

Všichni obvinění skončili na návrh státního zástupce ve vazbě. Většina z nich už se proti zákonu provinila v minulosti.

„Pětatřicetiletý hlavní organizátor pracoval v minulosti jako voják, účastnil se misí v Afghánistánu a až do roku 2016 byl v podmínce za trestný čin omezování osobní svobody. Jeho pětadvacetiletý kamarád byl v podmínce do roku 2016 za případ vydírání na Praze 4, mladý Slovák má v rejstříku trestů záznam za podvodné jednání, další obviněný má podle soudu v Praze 5 na svědomí zpronevěru a poslední z pětice nebyl v minulosti soudně trestaný,“ popsala Rösslerová.

„Zabavili“ šperky, foťák či trezor

Shodou okolností kriminalisté dopadli i další pětičlennou skupinu lidí podezřelých, že loupili a vydávali se při tom za policisty. Konkrétně je spojují s loupeží v Újezdě nad Lesy z 28. července a v Hloubětíně 10. srpna.

„Zazvonili u domu, který si předem vytipovali a představili se jako policisté s tím, že provedou domovní prohlídku,“ uvedla Rösslerová.

Kriminalisté při akci Fixinela zadrželi deset lidí, podezřelých, že se vydávali za policisty a loupili. Na snímku je vybavení pravděpodobných pachatelů | Foto: Policie ČR

V jednom případě lupiči, které důvěřiví lidé pustili dovnitř, „zabavili“ mobilní telefon, pistoli, šperky, příruční trezor, fotoaparát, dýmky a asi dvacet tisíc korun, v druhém případě pak na ženu použili elektrický paralyzér a spoutali ji a odnesli si její celoživotní úspory. I z této skupiny obviněných měla už většina v minulosti konflikt se zákonem.

„Osmatřicetiletého bývalého policistu odsoudil městský soud v roce 2011 k pěti letům trestu odnětí svobody za vydírání a poté byl v podmínce až do roku 2018. Ve stejný den byl jeho o tři roky starší bratr odsouzen za tento skutek Městským soudem v Praze k pěti letům vězení a od roku 2013 byl rovněž v podmínce, a to až do konce roku 2018,“ doplnila Rösslerová.

„Pětapadesátiletý hlavní organizátor byl od roku 1997 soudně trestaný za násilnou trestnou činnost a v podmínce byl až do konce roku 2017. Čtvrtý, třicetiletý muž, má podle soudu na svědomí zanedbání povinné výživy a podvod, do poloviny roku 2016 byl v podmínce a poslední šestadvacetiletý obviněný nebyl v minulosti soudně trestaný,“ říká policejní mluvčí.

Soud nakonec poslal do vazby tři z podezřelých, zbylí dva budou vyšetřovaní na svobodě.

Pavla Firbacherová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme