Tři severočeská města budou s komunálními volbami hlasovat i o hazardu

Do boje s gamblerstvím se nepouští jen vláda, která chce mít příští rok na jaře strategii prevence, ale také obyvatelé mnoha měst. Jen v Ústeckém kraji o zákaz heren usilovali aktivisté v pěti městech. Jako vhodnou příležitost pro referendum vidí blížící se komunální volby. Doufají totiž ve větší účast voličů. Platné petice ale měli iniciátoři jen ve Štětí a Lovosicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o hazardu

Referendum o hazardu | Foto: Český rozhlas

„Ve Štětí schválili zastupitelé, že referendum bude 5. září, a lovosičtí zastupitelé rozhodli, že to bude 20. září. V obou případech byl podán návrh ze strany zmocnitele o změnu termínu konání referenda na den komunálních voleb a krajský soud tomuto návrhu vyhověl v usnesení,“ popsal situaci Milan Rýgl ze Strany zelených, který sbíral podpisy pod petici nejen ve Štětí, ale pomáhal i v Lovosicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři severočeská města budou s komunálními volbami hlasovat i o hazardu. Podrobnosti zjišťovala Gabriela Hauptvogelová

Referendum o zákazu hazardu by mělo být také v Ústí nad Labem. Aktivisté totiž uspěli u krajského soudu, který hlasování nařídil proto, že magistrát dostatečně nezdůvodnil vyřazení zhruba třetiny podpisů pod peticí.

„Pokud tato výzva neobsahuje zákonné náležitosti, tedy konkrétní označení vad a způsob, jak je odstranit, předpokládá se, jako by ani nebyla vydaná. Tudíž se předpokládá, že podpisové archy neměly nedostatky a chyby, míníme tím podpisy v nich, se ani nevyhodnocovaly,“ vysvětlila usnesení soudu jeho mluvčí Lenka Lasovská.

Tajemník magistrátu Jiří Javorčák ale za výsledky práce svých lidí stojí a poslal na Nejvyšší správní soud v Brně kasační stížnost i návrh na odkladný účinek. Brněnský soud ještě nerozhodl.

Oproti tomu v Teplicích nebyl pokus o vyvolání referenda úspěšný. Krajský soud sice uznal 245 archů, které teplický magistrát vyřadil, protože aktivisté je ve stejné věci předložili už před dvěma lety. I v nich ale byly neplatné údaje a celkový počet uznaných podpisů k vyhlášení referenda nestačí.

V Teplicích referendum neprošlo

Vedení města se snažilo referendu zabránit přijetím vyhlášky o zákazu heren. Netajil se tím teplický primátor Jaroslav Kubera z ODS.

„V případě, že by se našlo dost hlasů na to, aby se vyvolalo referendum, tak my bychom kontrovali vyhláškou, která má vyšší právní sílu. A pokud by zastupitelstvo schválilo vyhlášku, nebylo by referendum. To je všechno,“ uvedl.

Zastupitelé si ovšem projednání návrhu zákazové vyhlášky neschválili v programu jednání. Ani v Chomutově aktivisté nenasbírali potřebný počet platných podpisů pro místní referendum a neuspěli ani u krajského soudu. Tamní zastupitelé je i přesto vyslyšeli a vyhlášku s platností od příštího roku schválili.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme