Poslanci odsouhlasili nižší DPH pro léky, knihy a dětskou výživu

Sněmovna dnes schválila desetiprocentní sazbu DPH na knihy, léky a nenahraditelnou dětskou výživu a oproti původnímu vládnímu návrhu zařadili poslanci do snížené sazby i veterinární léčiva. Zákon, který sazbu zavádí, by měl začít platit už od příštího roku, musí ho však ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékarna, chřipka, nemoc (ilustrační foto)

Lékarna, chřipka, nemoc (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V současnosti je základní sazba DPH 21 procent a snížená 15 procent. Desetiprocentní DPH bude nová.

Koalice její vznik obhajovala s tím, že se tím zmíněné výrobky – tedy léky, takzvaná nenahraditelná dětská výživa a knihy – zlevní pro koncové zákazníky.

Asi nejvíc by to lidé mohli pocítit u léků. Průměrný Čech v lékárně utratí ročně přes 1700 korun. Zejména pro důchodce by to mohla být vítaná pomoc. Po dovršení sedmdesáti let bere léky skoro každý. Od příštího roku by mohli vydat o stovky korun ročně méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zavedení třetí sazby DPH mluví předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček a ekonom ČKOS Martin Fassman

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda však upozorňuje, že obchodníci nemusí zlevnit a mohou si ponechat vyšší marže, jak už se v některých případech v minulosti stalo.

„Nelze počítat automaticky s tím, že se snížení DPH projeví i ve snížených cenách pro konečné spotřebitele,“ říká Kovanda.

Na to v minulosti upozorňovala i opozice. Třeba předsedovi Petru Fialovi však zavedení třetí sazby víc vadí ze systémového hlediska.

„My jsme proti zavedení třetí sazby, ne proti snížení. Já jsem sám navrhoval, aby se ta nižší sazba snížila na 10 procent, ale abychom měli jenom dvě sazby. Třetí sazba znamená zkomplikování daňového systému,“ uvedl Fiala.

Poslanci schválili porodné i pro druhé dítě, bude 10 tisíc korun

Číst článek

Na to upozorňují i někteří ekonomové, podle nichž také zbytečně přibude práce pro desítky úředníků, například pro ty, kteří budou kontrolovat, jaký druh dětské výživy je vlastně nenahraditelný.

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) to však nepovažuje za vážný problém. „Tři sazby DPH není žádná výjimka v Evropě, má to řada států, některé dokonce i čtyři sazby,“ argumentoval.

Zuzana Petráňová, Pavla Lioliasová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme