Pyrotechnici odstřelili dva roky starý výškový komplex v kolumbijském Medelínu

V kolumbijském Medellínu odstřelili zbytek velkého obytného komplexu zvaného Space. Luxusní bytový projekt má za sebou tragickou minulost. Loni v říjnu se zřítila jeho nejvyšší věž, pouhý den po nouzové evakuaci. Zemřelo tehdy 12 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kolumbijském Medellínu odstřelili zbytek velkého obytného komplexu Space

V kolumbijském Medellínu odstřelili zbytek velkého obytného komplexu Space | Zdroj: Reuters

Stačí 200 kilogramů trhaviny a 20 pater se během pár vteřin poroučí k zemi do oblak prachu. Se zbytkem stavby se nadobro hroutí také sny zbylých 130 rodin o novém domově.

„Naprostý nedostatek lidskosti, krádež, podvody - to všechno tam zůstává. Vaše dílo se zhroutilo, pane Villegasi. Děkujeme mockrát, málem jste nás zabili, jste opravdu báječní," dostává ze sebe frustraci jedna z obyvatelek domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pyrotechnici odstřelili dva roky starý výškový bytový komplex v kolumbijském Medelínu. Natáčel o tom jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Hněv patří Álvaru Villegasovi, majiteli stavební firmy a bývalému guvernérovi. Space, moderní komplex šesti bloků, které v oblouku stoupaly jako schody k vesmíru, sliboval luxusní bydlení. Měsíc poté, co se do věže 6 nastěhovali obyvatelé, ovšem bez povolení radnice, v budově cosi prasklo.

Hasiči všechny bleskově evakuovali. Den na to se věž zřítila. O život přišel jeden obyvatel, který se vrátil pro věci, devět pracovníků, co prověřovali závadu a dva strážci. Firma označila za příčinu chybu v konstrukci jednoho z nosných sloupů. V únoru statici nařídili strhnout také věž číslo 5 a teď šel k zemi i zbytek stavby. Přes ujišťování developera, že po úpravách může zůstat stát.

„Je opravdu smutné, že nás donutili projít si tímhle vším, tak smutné jako smrt oněch 12 lidí,“ prohlásil další majitel dnes už bývalého bytu Carlos Velez.

Nadále se objevují pochybnosti o tom, proč před rokem část velkorysé stavby spadla. Média dávají vinu mimo jiné politikům, kteří před lety přenesli udělování stavebních povolení z úřadů na soukromé expertní firmy.

V kolumbijském Medellínu odstřelili zbytek velkého obytného komplexu Space | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme