USA a Čína slibují kroky proti změnám klimatu. K příspěvku se zavázalo i Česko

Čína a Spojené státy se shodly na tom, že musejí stát v čele celosvětového úsilí o snížení emisí skleníkových plynů. Lídři obou zemí slíbili konkrétní kroky v boji proti změnám klimatu na velkém summitu OSN v New Yorku. Schůzky se zúčastnili představitelé více než 120 zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na klimatickém summitu OSN

Barack Obama na klimatickém summitu OSN | Zdroj: Reuters

Spojené státy a Čína mají podle amerického prezidenta Baracka Obamy povinnost coby dvě největší ekonomiky a zároveň dva největší producenti emisí stát v čele celosvětového úsilí o omezení zplodin.

Čína - vůbec poprvé - slíbila, že sníží emise do roku 2020.

„Žádná země není schopná čelit takto globální hrozbě sama,“ vyzval světové lídry k akci americký prezident Barack Obama, který upozornil, že současná generace je tou první, jež důsledky změn klimatu pociťuje, a zároveň tou poslední, která s nimi může něco dělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klimatický summit OSN v New Yorku sleduje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Francie se zavázala vyčlenit téměř miliardu dolarů do tzv. zeleného klimatického fondu. Přispět do něj hodlá podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka i Česko:

„Česká republika se zavázala do onoho zeleného klimatického fondu 5,5 milionu amerických dolarů. To je fond, který pomáhá představitelům rozvojových zemí vytvářet vlastní kapacity.“

Klima se mění teď a tady, vzkazuje herec Caprio

Veřejnost, celebrity, vědci i finančníci – ti všichni vyzývají politiky z celého světa, aby okamžitě reagovali na problémy spojené se změnami klimatu. Během zvláštního summitu OSN v New Yorku vyslechli varování znepokojených expertů i laiků lídři více než 120 zemí světa. Na tak velké schůzce se sešli vůbec poprvé od roku 2009.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) na summitu oznámil spuštění iniciativy Partnerství pro efektivní spotřebiče a zařízení. Jejich širší používání by mohlo snížit celosvětovou spotřebu elektřiny o více než desetinu a navíc uspořit 350 miliard dolarů. Globální emise CO2 by se tím daly snížit o 1,25 miliardy tun za rok.
Pramen: ČTK

Na chodnících před newyorskou budovou OSN – i na mezinárodní půdě uvnitř obřího komplexu – vzkaz k více než stovce světových státníků zní jasně:

„Změna klimatu není výmysl, ledovce tají, hladiny oceánu stoupají, důkazy jsou nezpochybnitelné a je třeba okamžitě s tím něco podniknout,“ říká 32letý Jeremy Koosed.

Pekař z Ohia je jedním z tisíců lidí, kteří v uplynulých dnech přišli sem do ulic New Yorku hlasitě dát najevo své obavy o osud prostředí, ve kterém žijí.

„I když budeme předstírat, že změna klimatu neexistuje, problém nezmizí,“ vystoupil se stejným apelem tentokrát přímo v srdci OSN herec Leonardo Di Caprio.

„Každý týden jsme svědky nových a nových důkazů, které potvrzují nepopiratelný fakt – klima se mění, teď a tady a rychleji, než jsme si mysleli,“ varoval Di Caprio, který se ujal role zvláštního zmocněnce OSN.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme