14. únor: vynález telefonu a kněz jménem Valentýn

14. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 14. února. V kalendáři se píše svátek všech zamilovaných, tedy Valentýn. Víte, kdo to byl? Kněz Valentýn žil v Římě ve 3. století v době vlády císaře Claudia II. Ten v celé říši zakazoval sňatky, protože se obával, že ženatí muži nebudou chtít odejít do války.

Valentýn tajně oddával zamilované páry, ale když na to císař přišel, nechal kněze Valentýna zatknout a 14. února popravit. Svátek se u nás dlouho slavit nemohl, ale teď už se zase mezi mladšími zabydluje. A kdybyste hledali nejstarší psanou Valentýnku, museli byste do Anglie a do roku 1477. To už je nějaká tradice.

Možná, že zvolíte Valentýnku telefonickou. Ovšem nebýt vynálezu Grahama Bella, měli byste smůlu. Telefon byl patentován právě 14. února 1876. Jak už to tak s vynálezy bývá, o patent se strhla velká právní bitva, ale pan Bell se svých milionů dočkal.

Telefon prý vynalezl, aby mohl lépe komunikovat se svou neslyšící maminkou. Nevím, jestli se to povedlo, ale jisté je, že jeho vynález, byť notně modernizovaný, přikládáme k uchu denně asi všichni. Jen pan Bell by na ty dnešní mašinky koukal jako zjara. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio