Benešov chystá nový přívod vody ze Želivky. Stavba by měla začít ještě na podzim

Do konce příštího roku by chtěl mít Benešov nový přivaděč pitné vody ze Želivky. Ten současný není v dobrém stavu a nestačí už ani kapacitou. Stavět by se mělo začít ještě letos, během několika dnů či týdnů. Nový přivaděč, který by měl být napojený na ten benešovský, chystají i v Sedlčanech, tam už se staví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní nádrž Želivka - Švihov

Vodní nádrž Želivka - Švihov | Foto: Pavel Pešek

Zahájení stavby přivaděče do Benešova se poněkud zkomplikovalo, když se jedna z firem odvolala proti podmínkám výběrového řízení – stěžovala si, že v podmínkách zakázky bylo, že stavbyvedoucí musí mluvit česky.

Trochu paradoxní je, že zmiňovaná firma svou nabídku do soutěže vůbec neposlala. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už rozhodl, že stížnost jen nesmyslná, a i sám stěžovatel ji nakonec také stáhl. Několikatýdenní zdržení však ohrožuje dotaci.

Stavba za téměř 280 milionů korun musí být totiž hotová do října příštího roku a firma, která ve výběrovém řízení vyhrála, potřebuje na položení všech trubek 13 měsíců. Nezbývá tak žádná časová rezerva. V Benešově se nyní začínají podepisovat smlouvy, stavbu chtějí předat v příštím týdnu.

Všichni doufají, že bude mírná zima. Pokud by mělo dojít ke zdržení, bude záležet na shovívavosti Státního fondu životního prostředí, jestli udělá výjimku a termín prodlouží.

Nový přivaděč je důležitý nejenom pro obyvatele Benešova, ale také pro ty ze Sedlčan. Ti mají dlouhá léta problémy s pitnou vodou, a staví proto přivaděč do Benešova. Připojit se však mohou až tehdy, když povede k Benešovu nové potrubí s vyšší kapacitou.

Z 300 milionů určených na stavbu už Sedlčany prostavěly necelou třetinu. Termín dokončení by tedy stihnout měly. Otázkou je, jak dlouho pak budou čekat na připojení.

Voda do Prahy teče 50 km štolou, stavba začala před půlstoletím | Foto: ČTK

Věra Hájková, kov, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme