O návrat do Čech žádá 75 rodin Volyňských Čechů. Podle ministerstva jen tři

24. září 2014

Volyňští Češi žijící na Ukrajině žádají českou vládu o pomoc. Ta ale tvrdí, že žádný významný zájem o ní není: o návrat do vlasti stojí podle ministerstva zahraničí údajně pouhé tři rodiny.

I proto se vláda se rozhodla, že repatriaci nezahájí, zatímco prezident Miloš Zeman vyzývá k opaku. Kolik Volyňských Čechů se ve skutečnosti o návrat hlásí a na čí straně je pravda?

Psycholožka Věra Doušová, které spolupracuje s Volyňskými Čechy v pořadu Pro a proti popsala současnou situaci našich krajanů.

„Prožívají strach z toho, že je mobilizace, jejich manželé a synové jsou ve válce, která je beznadějná: muži, kteří v ní bojují nejsou ani profesionální vojáci, ani dobře vyzbrojení, a je velká pravděpodobnost, že zemřou nebo budou zraněni.“

Proto udělali Volyňští Češi soupis a místopředsedkyně České národní rady Ema Snidevyčová s ním jela žádat do České republiky.


Doušová: „Na jaře žádali Češi z Volyně, to bylo asi 40 rodin, v dnešní době se k tomu připojili Češi z válečných zón kolem Doněcku, Mariopole a dalších měst. Mám dnes u sebe seznam 75 rodin, které by se chtěly přestěhovat do Čech a byly by rády, kdyby jim Česká republika pomohla.“

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se podle vlastních slov celé záležitosti věnuje od začátku letošního roku.


Hamáček: „Na základě dopisu našich krajanů na Ukrajině jsem vyzval ministra zahraničních věcí, aby se situaci věnoval. Ministerstvo vyslalo na Ukrajinu zmocněnce, který došel k závěru, že situace nevyžaduje zvláštní program pro repatriaci. Komunita Volyňských Čechů navíc není jednotná. Jsou tam zastánci návratu, ale i ti, kteří tvrdí, že situace není tak složitá a stávající výhody, které Česká republika krajanům poskytuje, stačí."

Seznam rodin, který má Věra Doušová k dispozici Hamáček nezná. „Pro mě je tato informace nová, já pracuji s materiály, které mám k dispozici od ministerstva zahraničních věcí. Paní Doušová se problematice věnuje dlouhodobě a má na Ukrajině dobré kontakty, i proto nemám důvod jí nevěřit.“

„Pokud se jedná o takovéto číslo, je třeba se tím zabývat. V této fázi je třeba s těmi lidmi mluvit a to je povinností našeho zastupitelského úřadu. Seznam je třeba předat ministerstvu zahraničních věcí, aby naši diplomaté mohli krajany kontaktovat a ozřejmili jim současné možnosti,“ navrhl předseda sněmovny.

Podle něj je Volyňským Čechům možné vyjít vstříc už teď. „Pokud bychom aplikovali stávající mechanismy a ukázalo se že nestačí, můžeme přikročit k dalším postupům. Vyčerpejme nejdřív ale ty možnosti, které jsou na stole,“ žádá Jan Hamáček.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio