Kladno zahájilo sanaci ekologické zátěže v areálu bývalé Poldi

Kladno začalo s čištěním areálu bývalé Poldovky. Odstraňování ekologické zátěže zahájilo sanací zamořené zeminy v prostoru bývalých koksoven. Projekt za 50 milionů korun je tím prvním, který město spustilo poté, co si nechalo zpracovat analýzu rizik ekologické zátěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál bývalé koksovny

Areál bývalé koksovny | Foto: A.Rokosová

Čištění celé Poldovky bude trvat desítky let, práce v prostoru bývalých koksoven by měly skončit za rok - do října 2015.

Oplocený areál bývalých koksoven má rozlohu asi 3 kilometry čtvereční. Před měsícem začala sanace nadzemní ekologické zátěže, to znamená demolice tří kontaminovaných budov - takzvané amoniačky, benzolky a trafostanice.

Hlavní kontaminující látky jsou podle manažerky projektu sanace Ivany Pánkové dehty. „Také doprovodná kontaminace - benzen, toluen, xyleny. To je z vedlejších produktů, které tu vznikaly,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V bývalém areálu Poldi natáčela Alena Rokosová

Z budov už v areálu zůstala jen suť ze zbouraných staveb a nekontaminované zásobníky uhlí a mlýnice. A brzo začne druhá etapa, během které se vyčistí i to, co je pod zemí.

„Takže zásobní podzemní nádrže a hlavní energetický kanál, který je plný dehtu. To byly hlavní problémy,“ připomíná Ivana Pánková.

O pár metrů dál pracují dva bagry, které demolují základy ničených budov. „Jeden bagr drtí beton, druhý vytahuje suť,“ vysvětluje technický dozor stavby Jakub Kubálek.

Některá místa jsou označena červenobílou páskou. Tam byla půda relativně mělko pod povrchem kontaminována dehtem. „Ohraničili jsme to proto, abychom zamezili roznesení,“ říká Kubálek.

Zásobník uhlí bývalé koksovny | Foto: Alena Rokosová

Sektory označené pro odstranění podzemní zátěže se budou těžit až na dno stavební jámy, které bylo zjištěno asi 4 až 6 metrů pod povrchem.

„Pokud půda nebyla kontaminována, vytěží se, převeze se na depony a znovu se použije k zásypu. Pokud byla znečištěná, okamžitě ji naložíme a odvezeme na skládku nebezpečného odpadu,“ dodává.

Takto vyčištěný prostor pak bude chtít město nabídnout pro další podnikání, zeleň, případně i bydlení. Bývalá koksovna není nejvíc znečištěnou částí bývalé Poldovky, ještě hůř je na tom desetihektarový prostor, ve kterém se ukládaly odpady z bývalé elektrárny.

Tam je několik set tisíc kubíků dehtem znečištěné zeminy. Aby se z této lokality stala průmyslová zóna, byly by potřeba tři až čtyři miliardy. Aby tu mohli bydlet lidé, vyšlo by to na 12 miliard.

Znečištěné jsou ale i další menší části areálu a město je chce postupně obnovit. Koksovny mají být jen začátek.

Martin Charvát, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme