Letušky a stevardi ČSA kvůli propouštění vyhlásili stávkovou pohotovost

Palubní průvodčí v souvislosti s ohlášeným propuštěním v Českých aerolinií vyhlásili stávkovou pohotovost. Informaci České televize potvrdil Radiožurnálu místopředseda odborů zastupujících stevardy Radek Janev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

ČSA už propouštění oznámily pracovnímu úřadu, podle odborů by o práci mělo přijít 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 technicko-hospodářských pracovníků.

„Zdá se nám, že vedení podniká kroky, které vedou pouze ke snižování stavů a ostatních nákladů, ale nerozvíjí absolutně žádným způsobem obchod, který by směřoval k rozvoji firmy ČSA,“ zdůvodnil vyhlášení stávkové pohotovosti Janev.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stevardi v ČSA kvůli propouštění vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvody tohoto kroku vysvětlil jejich zástupce Radek Janev

Stávková pohotovost je podle něj „zdviženým prstem“ směrem k vedení firmy, cestující by ji zatím neměli bezprostředně pocítit.

„Je zapotřebí dodržet kroky, které nám předkládá zákon, to znamená v rámci kolektivního vyjednávání nějaký rozhodce. Teprve potom, když se nedohodneme, je možná stávka,“ dodal zástupce odborů.

„Vedení Českých aerolinií bere stávkovou pohotovost Odborové organizace palubních průvodčí na vědomí a ujišťuje cestující, že její vyhlášení nemá žádné dopady do provozu společnosti. Všechny lety Českých aerolinií budou nadále standardně vypravovány dle platného letového řádu,“ potvrdil i mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Česká asociace dopravních pilotů nesouhlasí s propouštěním v ČSA

Číst článek

Aerolinie již v červnu avizovaly, že od zimní sezony 2014/2015 nebudou využívat šest letadel Airbus A320, pro které nemají ekonomicky smysluplné využití.

Mluvčí ČSA Šabík včera uvedl, že k urychlení tohoto kroku se společnost rozhodla poté, co došlo k významnému meziročnímu propadu počtu rezervací i přepravených cestujících z Ruské federace a dalších zemí bývalého Sovětského svazu v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Odbory ale tento argument odmítají. „Krize na Ukrajině podle mého názoru nemá vůbec žádný nebo jen minimální vliv na prosperitu firmy. My si myslíme, že důvodem propuštění je špatná obchodní práce. Žádný rozvoj linek se neděje, děje se pravý opak,“ podotkl Janev.

S chystaným propouštěním více než třetiny zaměstnanců nesouhlasí také České sdružení dopravních pilotů ČSA (CZALPA). Jde podle něj o ohrožení existence aerolinek, majitele společnosti proto žádají o revizi rozhodnutí.

Martin Hromádka, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme