Pojišťovny zavádějí nová samoregulační opatření, pro klienty z toho plyne řada výhod

Český trh s pojištěním se od příštího roku výrazně změní. Pojišťovny budou lidem poskytovat více informací o produktech, které nabízejí. Spotřebitelé by mohli třeba získat údaje o tom, kolik v rámci svého pojištění zaplatí na poplatcích. Samoregulační změny navrhuje Česká asociace pojišťoven, pod kterou je většina firem a dohromady tvoří 98 procent na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pojišťovny, loga

pojišťovny, loga | Foto: Eva Odstrčilová

Podle ČAP pojistný trh zavedením opatření reaguje na potřebu vyšší kultivace odborné péče o klienty a posílení důvěry veřejnosti v pojistný trh. Třeba před uzavřením investičního životního pojištění je cílem zajistit pro klienta větší průhlednost a srozumitelnost produktových informací.

„Klíčový je pro klienty standardizovaný ukazatel nákladovosti, díky kterému získají jasnou představu, kolik v rámci svého pojistného zaplatí na poplatcích a jaká část pojistného připadá na krytí rizik. Tuto informaci budou mít k dispozici ještě před sjednáním produktu,“ vysvětluje Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Klient by měl mít už předem jasnou představu, kolik v rámci svého pojistného získá na odměnách. A také, jak velká suma se bude zhodnocovat v investiční složce. Dále se dozví, kolik si za dobu trvání pojištění vezme pojišťovna na úhradu svých nákladů. Nebo to, kolik peněz dostane zpět, když smlouvu předčasně zruší.

Tlak na ceny pojistek

Podle České asociace je tento způsob regulace efektivnější než mnohá nařízení státu. Některá se prý soustřeďují hlavně na množství opatření vůči spotřebiteli, a ne na jejich kvalitu. Někteří odborníci tvrdí, že regulace trhu je nutná i z toho důvodu, že bude mít dopad na ceny pojištění.

Povinné zveřejňování nákladů může vytvořit tlak na snížení ceny pojistek. Klient třeba podle serveru iDnes.cz bude moct srovnávat různé nabídky a pojišťovny uvidí, jak drahá je konkurence.

Dopad na cenu pojištění očekává i Česká asociace pojišťoven. Její šéf ale pro server řekl, že by se nemělo stát to, co u povinného ručení, kde cenová válka nutí pojišťovny prodávat pod náklady. Opatření by nepřímo mohlo tlačit i na omezení provizí pojišťovacím zprostředkovatelům.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme