Poslanci schválili porodné i pro druhé dítě, bude 10 tisíc korun

Rodiče nově dostanou porodné i na druhé dítě, a to 10 tisíc korun. Návrh dnes schválila Poslanecká sněmovna. Na tuto dávku navíc bude mít od příštího roku nárok více rodin. Poslanci totiž schválili zvýšení koeficientu, od kterého se nárok odvíjí. Běžná rodina tak porodné dostane, pokud její příjem nepřevyšuje 20 817 korun čistého měsíčně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozeně

Novorozeně | Foto: Pavla Kopřivová

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD zákon rozšiřuje počet rodin, které mají na porodné nárok.

„Zvyšuje se koeficient životního minima z 2,4 na 2,7násobek příjmů. Znamená to, že se rozšiřuje okruh rodin, které mají na porodné nárok.“

Peníze začnou rodiny dostávat od ledna příštího roku. Porodné na první dítě zůstane 13 tisíc korun, při narození vícerčat pak 19 a půl tisíce korun.

Poslanci odsouhlasili nižší DPH pro léky, knihy a dětskou výživu

Číst článek

Sněmovna nepodpořila návrh šéfa Úsvitu Tomia Okamury, podle kterého by rodiny dostávaly porodné i na další děti. Okamura to chtěl podmínit řádným životem rodiče. Ten by neměl mít záznam v rejstříku trestů a pět let by pracoval nebo studoval.

„Když my chceme naopak narovnat podmínky, abychom nevymírali, najednou je to diskriminace. To samozřejmě odmítáme. I státní úřady a státní orgány žádají běžně po uchazečích čistý trestní rejstřík a pracovní minulost či pracovní praxi. Takže to není nic nového,“ tvrdí Okamura.

kap, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme