Těžké zbraně na východě Ukrajiny couvají, do života lidí však zasáhla vichřice

Armáda i proruští rebelové odvážejí z frontové linie na východě Ukrajiny těžkou bojovou techniku, jak se dohodli. I přes deklarované příměří mezi oběma stranami však situace klidná není. Jednak je tu a tam stále slyšet střelba a také o sobě dala vědět příroda – přes oblast kolem Doněcku a Mariupolu se přehnala silná vichřice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Tank ukrajinské armády poblíž Debalceve na východě země

Ukrajina. Tank ukrajinské armády poblíž Debalceve na východě země | Zdroj: Reuters

Podle dohody z Minsku z minulého týdne by bojovníci měli vytvořit 30 kilometrů široké pásmo bez děl a raket. Každá ze stran tedy musí couvnout o 15 kilometrů, což se zřejmě děje.

Jistý ústup se podle Severoatlantické aliance týká i Rusů, kteří podporují rebely. Centrála NATO uvedla, že je na Ukrajině vidět zřetelný úbytek ruských zbraní a vojáků, i když se tam některé skupiny ruských vojáků stále pohybují.

Aliance také upozornila – s odvoláním na rozvědky členských států – že několik tisíc ruských vojáků je stále blízkosti ukrajinských hranic a, vzhledem k tomu, že část hraničních přechodů kontrolují separatisté, může volně procházet z Ruska na Ukrajinu a zpět.

Co se týká vzdušného prostoru, tam to vypadá lépe. Podle agentury Unian nenarušily ruské vrtulníky ani bezpilotní letadla vzdušný prostor Ukrajiny už tři dny.

Kromě nadějných zpráv o trvajícím příměří či o ústupu těžké techniky se však objevují i informace o bojích.

Ukrajinská media přinesla třeba zprávu, že v noci a dnes dopoledne dopadlo na centrum Doněcku několik granátů, které poškodily osm domovních trafostanic a zničily dva byty. Nikdo údajně nezemřel.

V Luhanské oblasti se zase ocitli pod palbou pozorovatelé OBSE, když byli zkontrolovat pozice ukrajinské armády u jednoho mostu přes řeku Severnyj Doněc.

Ukrajina. Proruští rebelové sledují kouř, který stoupá z místa poblíž doněckého letiště | Foto: Reuters

Nepříznivé bylo také počasí. Přes oblast kolem Doněcku a Mariupolu se přehnala vichřice, která porážela stromy a strhávala elektrické vedení. Třeba v Mariupolu kvůli tomu byla ještě dnes odpoledne bez elektřiny půlka z půlmilionového města.

Obyvatelé Ukrajiny se dnes navíc dozvěděli další zneklidňující zprávu – do konce roku prý může cena zemního plynu stoupnout až na čtyřnásobek té dnešní.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme