Lyžař Koukal ukončil kariéru, teď se bude věnovat tréninkovým kempům

Martin Koukal, jediný český běžec na lyžích moderní éry, který se stal mistrem světa, oznámil konec závodní kariéry. Ke své jedenáct let staré zlaté medaili přidal ještě bronzy ze šampionátu i olympijských her. Ve vrcholovém sportu se pohyboval sedmnáct let, teď ho opouští.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Koukal se po 17 letech rozhodl ukončit lyžařskou kariéru

Martin Koukal se po 17 letech rozhodl ukončit lyžařskou kariéru | Zdroj: ČTK

Na 1. března roku 2003 Martin Koukal nikdy nezapomene. Tehdy spíše talentovaný sprinter nečekaně vyhrál ve Val di Fiemme titul mistra světa v běhu na 50 kilometrů volně. A překvapoval dál.

I přes výkyvy v dalších sezonách se uměl na vrcholy připravit a byl z toho bronz ve sprintu dvojic s Dušanem Kožíškem a ve Vancouveru bronz ze štafety. Tehdy věřil v medaili možná jako jediný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžař Martin Koukal zavzpomínal na svůj jediný titul mistra světa

„Do každého závodu jdu s tím, že ho chci vyhrát, že chci uspět. To, že se to dost často nepodaří, je druhá věc. Chodit do závodů s tím, že mi všichni ujedou, nemám smysl. Myslím, že každý chce vždy předvést maximum,“ prohlásil sebevědomě, jak bylo vždy jeho zvykem, Koukal.

Poslední sezony už nejezdil za reprezentaci, ale dálkové běhy za soukromý tým. Dostal se do začarovaného kruhu o něco horších výsledků a špatné platební morálky týmu.

„Top výsledky jsem dělal, když se to zrovna neočekávalo. Existenční tlak je ještě horší než tlak, který je vyvíjen na sportovce,“ má jasno 35letý Koukal, který má s manželkou Vandou dvě děti.

Ví, že nejistota není nejlepší společník, i proto rozhodl se skončit. Teď se bude věnovat projektu Kempy Martina Koukala. „S manželkou jsme založili produkční společnost a projekt posouváme dál. Nabízím tréninkové poradenství a sportovní kempy pro lidi, kteří o to mají zájem,“ prozrazuje Koukal, jenž se bude věnovat také projektu Druhá kariéra pod Českým olympijským výborem.

Jako sportovce charakterizovaly Koukala dvě vlastnosti. Oč méně se o něm dá říci, že byl tréninkovým typem, o to tvrdší byl jako závodník.

Po vancouverském úspěchu to potvrdila i slova jeho parťáka ze štafety, ale jinak rivala, Lukáše Bauera: „Na konci jsem se trochu bál, když tam přijel Petter Northug. Ale „Kukýn“ (Martin Koukal) ukázal že, tam umí dát kolínko hodně rychle. Třetí místo je výborné.“

Odteď se bude Martin Koukal otrkávat v mimozávodním prostředí a v jiném stylu.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme