Provozovatelé takzvaných kvízomatů dostali pokutu ve výši 10 milionů korun

V Česku padla první pokuta za provozování takzvaných kvízomatů. Specializovaný finanční úřad jejich provozování potrestal poprvé, a to hned skoro nejvyšší možnou sankcí. Uložená pokuta je téměř deset milionů korun. Kvízomaty kombinují klasickou sázkovou hru s vědomostními otázkami. A jejich provoz je podle ministerstva financí nelegální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvízomat (ilustrační foto)

Kvízomat (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Kvízomat připomíná klasický automat s tím rozdílem, že člověk musí zodpovědět nějakou znalostní otázku. Když odpoví správně, může už pak hrát tak, jak byl zvyklý.

Provozovatelé se hájí, že o výhře rozhodují znalosti, a ne náhoda, a proto se na přístroje nevztahuje loterijní zákon. Ministerstvo financí ale tvrdí, že kvízomaty jsou nelegální.

„Dávají skutečně obrovský prostor náhodě a vklad a výhra jsou tam rovněž zastoupeny. Z tohoto důvodu podle našeho názoru mají spadat pod režim loterijního zákona, ovšem tyto přístroje žádné povolení nedostaly. Proto se z našeho hlediska jedná o černý hazard,“ říká náměstek za KDU-ČSL Ondřej Závodský.

Stát kvůli kvízomatům přichází o peníze

Výše pokuty byla hned napoprvé tak vysoká už proto, že stát kvůli kvízomatům přichází o peníze. „Problém je v tom, že za tyto přístroje není státu placen odvod z loterií a jiných podobných her, a stát tak přichází o značné finanční částky,“ potvrzuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Kvízomaty jsou přístroje, které kombinují klasickou sázkovou hru s vědomostními otázkami. Jsou alternativou běžných herních automatů a videoloterijních terminálů. Podle ministerstva financí jsou nelegální, protože jsou založeny na prvku náhody, vkladu a výhře, a tudíž spadají pod loterijní zákon. Ministerstvo je ale neschválilo. Provozovatelé přístrojů se hájí, že o výhře rozhodují znalosti, a ne náhoda, a proto se na přístroje nevztahuje loterijní zákon.

V tomto konkrétním případě trestal finanční úřad za provozování 115 přístrojů ve 47 provozovnách. Komu přesně pokutu vyměřil, ale neřekl. Stát chce každopádně výší sankce odradit další provozovatele od toho, aby si kvízomaty pořizovali.

Oficiální vyjádření provozovatelů takzvaných kvízomatů se zatím nepodařilo získat. Pokuta je zatím nepravomocná a je také možné, že se o ní firmy prostě jen z administrativních důvodů ještě nedozvěděly.

Problém s kvízomaty se dá ale evidentně řešit i jinak než pokutou. Zajímavý postup zvolili v Chrastavě na Liberecku. V jednom ze zdejších barů o spuštění kvízomatu uvažovali. Kvůli tomu tam začali po dohodě s radnicí chodit na kontroly policisté.

„Kontrola probíhá namátkově, sepíše se úřední záznam, vyfotografuje se to, poptáme se lidí,“ popisuje šéf chrastavských strážníků Alan Grebson.

Lidem v Chrastavě to bylo tak nepříjemné, že se v baru snížila návštěvnost a tím pádem tržby, a tak majitelé kvízomaty nakonec ani nezapojili.

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme