Syrští Kurdové prchají před postupujícími radikály, v Turecku už je jich 140 tisíc

Do Turecka prchají ze Sýrie tisíce Kurdů. Jen za poslední týden jich překročilo hranici Turecka nejméně 140 tisíc. Utíkají před džihádisty z Islámského státu. Bojovníky této militantní organizace dnes znovu Spojené státy bombardovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace na hraničním přechodu mezi Tureckem a Sýrií u města Suruc

Situace na hraničním přechodu mezi Tureckem a Sýrií u města Suruc | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Bojovníci z Islámského státu se kvůli bombardování přeskupují a postupují směrem k tureckým hranicím. Momentálně jsou od nich už jen několik kilometrů.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu je na hraničním přechodu Suruc vidět mnoho tureckých policistů, vojáků a armádní techniky.

„Celou dobu, co tady konflikt eskaloval, Kurdové utíkají ze Sýrie do Turecka a zároveň se zase chtějí vracet zpátky do Sýrie bojovat proti Islámskému státu. A právě v tom se jim turecká policie snaží zabránit, takže tady na hraničním přechodu a v jeho blízkosti velmi často létají granáty se slzným plynem. Celkově je tady atmosféra velmi napjatá,“ popisuje zpravodaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na turecko-syrské hranici popsal zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Počet uprchlíků už dosáhl 140 tisíc a toto číslo pořád není konečné. Poté, co Turecku hranici uzavřelo, je však prakticky nemožné se tam ze Sýrie dostat. Ti, kteří se už na turecké území v uplynulých dnech přešli, jsou většinou odkázáni sami na sebe.

„Nástup masivní uprchlické vlny byl velmi rychlý a v tuto chvíli se tady snad buduje jeden uprchlický tábor pro dva tisíce lidí, ale to samozřejmě není vůbec dostačující. Drtivá většina kurdských uprchlíků se rozptýlila v pohraničí, jsou u rodin, u svých příbuzných, protože Kurdové žijí po obou stranách hranice. Co s nimi bude dál, není vůbec jasné,“ hlásí zpravodaj ČRo přímo z místa.

Vývoj v Iráku a v Sýrii, kde část území ovládá radikální hnutí Islámský stát | Foto: ČTK

Jaromír Marek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme