Do vojenského cvičení Anakonda v Polsku se zapojili i čeští vojáci

V Polsku bylo v úterý zahájeno pravidelné mezinárodní cvičení polských ozbrojených sil s názvem Anakonda. Při nejrozsáhlejších a nejdražších manévrech polské armády cvičí spolupráci vojáci z dalších osmi spojeneckých zemí NATO včetně České republiky. Budou se učit společně bojovat na zemi, na moři i ve vzduchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští vojáci

čeští vojáci | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Rozsáhlé cvičení nazvané Anakonda-14 zahájil polský ministr obrany Tomasz Siemoniak. „Chceme procvičit obranou operaci,“ oznámil.

Manévrů se účastní 12 a půl tisíce vojáků z toho 750 je ze zahraničních armád - z americké, britské, české, estonské, nizozemské, kanadské, litevské a maďarské. Budou využívat víc než stovku ozbrojených vozidel, 50 systémů protivzdušné obrany, 17 lodí, 25 letadel a 17 vrtulníků.

Čeští vojáci, kterých se cvičení účastní 200, se podle ministerstva obrany zapojí do Anakondy poprvé.

„Účastí na tomto cvičení navazujeme na naši dlouhodobou zahraniční spolupráci jak s polskou stranou, tak s rakouskými, francouzskými či slovenskými vojáky,“ uvedl velitel brigády, plukovník Josef Kopecký.

Polský ministr obrany Tomasz Siemoniak zdůraznil, že Anakonda je první cvičení takového rozsahu od začátku konfliktu na Ukrajině.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme