Brazílie se na klimatickém summitu OSN nepřipojila k úmluvě o konci kácení pralesů

Celkem 30 států podepsalo na klimatickém summitu OSN v New Yorku prohlášení o ochraně pralesů. Ty státy, které mají tropické deštné lesy, se zavázaly omezit jejich kácení do roku 2020 na polovinu a do roku 2030 úplně. A ty země, které pralesy nemají, jako třeba Evropská unie, slíbily na oplátku přispět finančně. Brazílie, kde se nachází zhruba třetina z celosvětové rozlohy všech tropických pralesů, se ale nepřipojila. V deklaraci nemohla navrhnout případné změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prales na březích Amazonky

Prales na březích Amazonky | Foto: volné dílo, Roosevelt García

Hlavním argumentem zřejmě bylo, že ostatní státy, které deklaraci připravily a podepsaly, s Brazílií její text údajně vůbec nekonzultovaly.

Brazilská ministryně životního prostředí Izabella Teixeirová řekla, že dostali návrh úmluvy s tím, že se k němu mohou připojit. Žádné změny prý navrhnout nemohli, a proto se nakonec rozhodli nepodepsat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úmluvě o konci kácení pralesů, kterou na summitu OSN v New Yorku podepsalo 30 států, vyjma Brazílie, informoval zpravodaj David Koubek

Jihoamerické zemi například vadí, že text nerozlišuje mezi nelegálním a legálním kácením. To totiž brazilské zákony dovolují – k lesnímu hospodaření patří i kácení, ale řízené a v rámci udržitelného rozvoje.

Brazílie argumentuje také tím, že už se sama zavázala k omezení kácení v pralese. Její závazky ale nedosahují těch, které jsou navržené v newyorské deklaraci.

Do roku 2020 se Brazílie zavazuje omezit kácení zhruba na třetinu. Kácení pralesa se podařilo zpomalit, ale poslední čísla jsou poměrně varující.

Místní odborníci upozorňují, že právě kácení pralesů způsobuje sucho, které ohrožuje desítky milionů lidí v centrální oblasti Brazílie nedostatkem pitné vody. Na problém začínají upozorňovat i zástupci zemědělského byznysu.

Summitu OSN se účastnila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme