Indie slaví, úspěšně vypustila sondu na oběžnou dráhu kolem Marsu

Indická sonda Mangalján dnes úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu kolem Marsu. Indie se tak stala teprve čtvrtou mocností světa, která Rudé planety dosáhla, a navíc první, které se to povedlo na první pokus. Pozornost si ale sonda zasloužila už dřív díky ceně, která byla podstatně nižší než u předchozích marťanských projektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sonda Maven bude své výzkumy provádět z eliptické dráhy kolem Marsu

Sonda Maven bude své výzkumy provádět z eliptické dráhy kolem Marsu | Zdroj: ČTK

Indický premiér Nárendra Módí označil dnešní den za přelomový pro Indii. Podle Jana Koláře, ředitele České kosmiské kanceláře, má tato událost velký význam i ve světovém měřítku.

„Je to úspěch, který opravdu Indii zařadil mezi světové velmoci v dobývání vesmíru a rozhodně prestiž Indie jako národa a jako země, která má tyto schopnosti, velice stoupla,“ říká Kolář a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Indická sonda Mangalján dnes vstoupila na oběžnou dráhu kolem Marsu. Úspěch hodnotí Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře

„I z toho pohledu, že se hlavní velmoci pokoušely několikrát dosáhnout Marsu, a dosavadní výsledky jsou velmi nepříznivé. Z 51 pokusů jich jen 21 bylo úspěšných, z toho je vidět, jak velmi náročný je to úkol.“

Indický projekt zaujal svou – v porovnání s dosavadními projekty – nízkou cenou. Jedná se o zhruba 74 milionů dolarů.

„Technická kvalita záleží vždy na tom, s čím ji srovnáváme. Dá se určitě říct, že ta sonda je jednodušší, méně náročnější než třeba ostatní družice Marsu, které jsou nyní na oběžné dráze kolem této planety čtyři,“ připouští Kolář.

„Na druhé straně je třeba vzít v potaz, že nízké ceny je dosaženo tím, že indická pracovní síla je mnohem levnější, a také tím, že Indové dokážou se svými schopnostmi nakládat velice hospodárně,“ podotýká.

Indie podle Koláře maximálně využila to, co už má z dřívějších programů. „Oni jsou velmi úspěšní v družicích kolem Země, pozorování Země, telekomunikačních družicích, mají i vlastní nosnou raketu,“ upozorňuje Jan Kolář a uzavírá:

„Je to velmi ambiciózní cíl a veliké povzbuzení pro všechny ostatní státy, včetně České republiky, že kosmonautika je dnes opravdu aktivita, která se dá dělat i v mnohem ‚skromnějších‘ podmínkách.“

Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme