Ypsilonka oslaví padesátiny speciálním večírkem a křtem nové knihy

Jména Marek Eben, Martin Dejdar nebo Pavel Nový spojuje Ypsilonka, pražské divadlo, které vzniklo před půl stoletím. Legendární soubor, který dal Česku řadu hereckých hvězd a stovky dobrých představení, si toto výročí připomíná po celou sezonu. Dnes oslavy zakončí happeningem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studio Ypsilon

Studio Ypsilon | Foto: Filip Jandourek

Herci, kteří tančí, zpívají, hrají na hudební nástroje a využívají loutky. Vtip a nadsázka. Tak vypadají představení legendární Ypsilonky dodnes.

Přitom její zakladatel Jan Schmid měl jako vystudovaný výtvarník docela jiné plány.

„Nezazdálo se mi někdy, že by Ypsilonka měla vydržet déle než třeba do pěti let nebo dva tři roky,“ říká Jan Schmid.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mělo být na pět let a slaví padesátiny. Jan Smid mluvil s Michaelou Veteškovou o výročí studia Ypsilon

Schmid divadlo založil, když byl na vojně v Liberci, během roku 1978 se pak soubor přestěhoval do Prahy.

„Divadlo mi přišlo v té mizerné době, kterou jsme žili – to už se zase úplně zapomíná -, šedivé a nudné, plné strachu a nesamostatnosti, a to jsem si říkal, že jedině divadlo oproti všem jiným uměnám, má jaksi ve vínku, že působí právě vždycky teď, v této chvíli, že otevírá oči a naráží na nějaké věci, které jsou ve vzduchu a které jsou nevysloveny,“ shrnuje svoji filozofii Jan Schmid.

Jedna z kultovních inscenací pražské Ypsilonky Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí dosud spolehlivě vyprodává sál. A i když se některá další slavná představení už se nehrají a hvězdy souboru už odešly do hereckého nebe, principál Jan Schmid už připravuje další novinku.

„Bude se to jmenovat Sežeňte Mozarta, bude to o vzniku Kouzelné flétny, zase tam budou zpívat skuteční operní zpěváci,“ láká Jan Schmid.

Soubor na dnešním narozeninovém večeru pokřtí knihu Cesta Ypsilon aneb Inscenace od počátku k dnešku.

Michaela Vetešková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme