Francie bude v náletech na pozice IS pokračovat. Přidají se i další země

Franouzský prezident Francois Hollande potvrdil smrt Hervého Gurdela - muže, kterého zavraždila skupina alžírských ozbrojenců napojená na Islámský stát, a vyjádřil odhodlání pokračovat v boji proti Islámskému státu. Přidat by se k Francouzům měli i Belgičané a Nizozemci. Spojené státy mezitím znovu zaútočily na pozice Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande na tiskové konferenci v Elysejském paláci

Francouzský prezident Francois Hollande na tiskové konferenci v Elysejském paláci | Foto: Christophe Ena | Zdroj: ČTK

Pětapadesátiletého francouzského fotografa Hervého Gurdela radikálové unesli v neděli, když se chystal vyrazit do hor na východě Alžírska. Francii pak vyzvali, aby přestala útočit na hnutí Islámský stát.Včera v podvečer pak muže zavraždili.

Francois Hollande vyjádřil soustrast příbuzným zavražděného muže a uvedl, že Francie s útoky na Islámský stát nepřestane.

„Hervé Gurdel je mrtvý, protože byl Francouz a protože jeho země bojuje s teroristy. Zemřel proto, že Francie reprezentuje národ, který chrání svobodu a lidskou důstojnost proti barbarství,“ uvedl francouzský prezident.

Na další vlnu uprchlíků ze Sýrie se připravují Turecko i OSN

Číst článek

„Jsme proto odhodláni bojovat proti terorismu dál. Zvlášť proti skupině zvané Islámský stát. Francouzské nálety na jeho pozice tedy budou pokračovat, dokud to bude nutné," pokračoval Hollande.

Francie útočí na hnutí Islámský stát v Iráku. Teď se k ní chtějí přidat i Nizozemsko a Belgie. Do boje plánují vyslat několik stíhaček. A slíbily taky pomoc při výcviku irácké a kurdské armády.

Fotografie z videa, které radikální islamisté zveřejnili 24. září 2014, kde byl zavražděn francouzský turista Hervé Gourdel | Foto: ČTK/AP

„Jsme připraveni poslat do Iráku šest letadel F16. Máme velkou podporu z celé Belgie, ale čekáme, až náš plán schválí parlament. Zatím chceme útočit pouze v Iráku, protože nás o to požádala vláda v Bagdádu," potvrdil belgický ministr zahraničí Didier Reynders.

Zapojení do boje s islámskými radikály zvažuje i Kanada a Velká Británie o něm bude jednat zítra.

Pokud Británie udeří proti Islámskému státu, omezí se jen na území Iráku

Číst článek

Islámský stát je pod palbou také v Sýrii, kde na něj útočí Spojené státy spolu s několika arabskými zeměmi. Při posledním útoku mířili spojenci hlavně na ropné rafinerie, které jsou v rukou islamistů. Právě ty jsou totiž zdrojem jejich příjmu.

Podle USA při náletech zemřel vůdce radikální skupiny Chorásán Muhsín Fadlí. Washington ale zprávy o jeho smrti ještě ověřuje.

Před nálety na pozice stoupenců hnutí Islámský stát prchají civilisté mimo jiné do Turecka i do Jordánska.

Jordánský král Abdulláh v projevu k OSN poprosil o mezinárodní pomoc, aby se jeho země mohla s přílivem uprchlíků vypořádat. Vyzval také ke společnému postupu proti islamistům.

„Teroristi a zločinci, kteří útočí v Sýrii, Iráku a dalších zemích, jsou obrovskou globální hrozbou. Naše mezinárodní komunita musí mít společnou strategii, která islamistické skupiny zkrotí a porazí," řekl jordánský král.

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci odsuzující extremismus

Číst článek

Proti radikálním islamistům se postavila také Rada bezpečnosti OSN. V New Yorku včera schválila další opatření, která mají pomoci oslabit pozice Islámského státu v Iráku a Sýrii.

Přehrát

00:00 / 00:00

RB OSN schválila rezoluci, která má odříznout Islámský stát od přílivu bojovníků. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka z USA Lenka Kabrhelová.

Rezoluce je pro státy závazná a nařizuje jim, aby zabránily svým občanům posilovat řady radikálního hnutí. Rada bezpečnosti, které předsedal americký prezident Barack Obama, ji přijala jednohlasně.

Obama také státy vyzval nejen k odstřižení Islámského státu od přílivu nových bojovníků, ale také od financí.

Hnutí kontroluje několik ropných polí v Iráku a Sýrii. Prodej pašované ropy pomáhá financovat jeho útoky. Tomu by se podle něj mělo zamezit.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se také sešel se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Mluvili spolu o boji proti Islámskému státu a postupu na Ukrajině.

Zaorálek ujistil Kerryho, že se Česko chce podílet na rozložení moci Islámského státu. Kurdským jednotkám v Iráku už poslalo munici.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme