Zeman bude mít sedmdesátiny. S ústavními činiteli je oslaví 2. října

Prezident Miloš Zeman má v neděli narozeniny. Své sedmdesátiny už hlava státu předčasně oslavila s rodinou a nejbližšími spolupracovníky v Lánech. Životní jubileum si ale prezident oficiálně připomene ještě jednou - příští týden. To na slavnostní večeři pozval nejvyšší ústavní činitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Narozeniny s nejvyššími ústavními činiteli prezident oslaví přímo na Pražském hradě. Podle informací Českého rozhlasu je večeře plánovaná na 2. října.

„Počet hostů nebude nikterak veliký. Pozván byl pan premiér, předsedové obou komor parlamentu. Předpokládám, že se dostaví i někteří další politici,“ říká o hostech obecně mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Miloš Zeman se dožívá významného životního jubilea. S rodinou je už oslavil, oficiální oslava s ústavními činiteli se chystá příští týden

Pozvání dostali třeba ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Hrad předpokládá, že hosté nebudou jen gratulovat.

„Bude tam krátké přivítání panem prezidentem a následovat bude krátká večeře, která bude příležitostí nejenom k tomu popřát panu prezidentovi, ale jistě se budou řešit i nějaké politické otázky,“ dodává Jiří Ovčáček.

O žádné dary si prý prezident neřekl. Přesto nikdo nepřijde s prázdnou.

„Jakkoliv pan prezident řekl, že nevyžaduje žádné dary, tak s prázdnými rukami nepřijdu a dám mu drobný osobní dárek. Budu se těšit a doufat, že spolupráce mezi ním a poslaneckou sněmovnou bude minimálně tak dobrá jako doposud, možná i trošku lepší,“ říká předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Okruh možných dárků nastínil předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. „Určitě mu neponesu nic, co si myslím, že by neprospělo jeho zdraví. To znamená: budou to věci spíše, které by mohl užít jako hlava státu,“ uvedl.

Nikoho z opozičních stran Zeman na Hrad údajně nepozval. Na rozdíl od svých předchůdců neplánuje ani, že by jubileum oslavil v širší společnosti.

Miloš Zeman a jeho předchůdci

Třeba Václav Klaus uspořádal ke svým sedmdesátinám akci ve velkém stylu. Na Pražský hrad mu v roce 2011 přišlo gratulovat na dvě stovky lidí. Mimo jiné zpěvačka Lucie Bílá, ředitel karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška nebo jazzový klavírista Emil Viklický. Právě ten vystoupil s flétnistou Jiřím Stivínem i na večerním koncertu.

„Nechci přehrávat to své slavení. Kdybych mohl, tak bych se někam schoval a nic neslavil, ale od začátku roku mně i můj úřad říkal: přeci prezident je instituce a ten musí taky oslavovat nejenom sám se sebou, se svým nejbližším okolím, ale i s institucemi jako jsou diplomatický sbor v České republice, jako jsou ústavní činitelé,“ mluvil o svých kulatinách exprezident Klaus ještě před narozeninovým večírkem.

Bývalý prezident Václav Havel své šedesátiny oslavil ještě velkolepěji. V roce 1996 narozeniny prožil v Divadle Archa s téměř tisícovkou hostů. Podával se guláš podle Havlova receptu. V ten večer mu přišel blahopřát tehdejší premiér Klaus a i sám Miloš Zeman, který v té době šéfoval Poslanecké sněmovně.

Jaroslav Gavenda, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme