Zájem o eurodotace opadá. Firmám vadí změny podmínek i náročná administrativa

Zájem českých firem o dotace z Evropské unie klesá. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků nebude o podporu znovu žádat zhruba čtvrtina z nich. Podnikům vadí složitá administrativa, častá změna podmínek a také příliš častá kontrola z finančních úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurodotace. Ilustrační foto

Eurodotace. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Firma ALEMA Lankšroun si před třemi lety požádala ze strukturálních fondů evropské unie o čtyřmilionovou dotaci na novou technologii. Vypsala výběrové řízení, které jí schválilo ministerstvo průmyslu a obchodu. To jí dotaci i vyplatilo.

Po dvou letech však přišla kontrola z finančního úřadu a podle ní se firma při výběrovém řízení dopustila diskriminace vůči dodavatelům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým firmám vadí složitá administrativa eurodotací, časté změny podmínek a frekventované finanční kontroly

„Dokumentovali jsme, že to není diskriminační, že to je kritérium, které vyplývá z ekonomické výhodnosti, ale přesto nám finanční úřad doměřil vratku celé dotace,“ popisuje Josef Pohan, který firmu právně zastupuje.

Podnik se brání a věc teď řeší odvolací finanční ředitelství. Pokud firma spor prohraje, bude muset vrátit jak dotaci, tak i úroky z prodlení, které se za tři roky vyšplhaly na zhruba 3 miliony korun.

To, že se výsledky kontrol různých úřadů diametrálně liší, vadí Asociaci malých a středních podniků a živnostníků. Podle ní by měly kontrolní instituce zaujímat jednotný postoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skoro čtvrtina firem podle průzkumu Asociace malých a středních podniků ztratila zájem o dotace z EU. Mluvil o tom její šéf Karel Havlíček

„Uznávám, že to třeba nemusí být legislativně tak jednoduché, ale my tvrdíme, jestliže přijde jedna kontrola, ať už státní, nebo evropská, a řekne, že projekt je v pořádku, pak se nedomnívám, že by měla přijít další a znegovat to, co řekla ta instituce před ní,“ říká předseda asociace Karel Havlíček.

Podle předsedy asociace navíc úředníci nerozumí konkrétní problematice a jsou neobjektivní.

„Velmi často dochází k tomu, že nakonec rozhodnou proti té firmě, a popravdě řečeno pokud to ta firma si sečte a podtrhne, tak to nejhorší, co ji může potkat, je to, že se bude potýkat s pět let starými záležitostmi, bude muset vracet prostředky nehledě na nějaké pokuty,“ upozorňuje Karel Havlíček.

„Takže firmy docházejí k závěru, že to velmi často nemají vůbec zapotřebí,“ dodává Havlíček.

Kontroly přesně podle kritérií, brání se finanční úřady

Finanční úřady kritiku odmítají. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová zdůrazňuje, že úředníci provádí kontroly v podnicích na základě zákona o rozpočtových pravidlech.

„V rámci kontroly dotace je vždy důsledně prověřováno splnění podmínek pro čerpání a použití finančních prostředků, které příjemci dotace sám poskytovatel nastavil v rámci rozhodnutí o poskytnutí dotace,“ říká Petra Petlachová.

„Velká část kontrol je také prováděna na základě podnětů poskytovatelů dotací k provedení kontroly po ukončení dotačního projektu,“ dodává mluvčí.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný (ČSSD) připouští, že je postup finančních úřadů diskutabilní, rozhodně však nesouhlasí s tím, že by zájem o dotace ze strany firem klesal. Prý naopak.

„Máme převisy žádostí. Vyhlašovali jsme výzvu ještě v srpnu na program Rozvoj a přišly nám žádosti už se sníženou mírou dotace o 15 procent podle nových předpisů Evropské unie v oblasti veřejné podpory. Přišly nám žádosti za 9 miliard,“ říká Tomáš Novotný.

Firmy v prvním dotačním období z Operačního programu Rozvoj vyčerpaly celkem 55 miliard korun.

Zuzana Petráňová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme