Do Turecka proudí uprchlíci ze Sýrie, někteří chtějí naopak zpět

Turecko čelí další vlně uprchlíků ze sousední Sýrie. Jak ale hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu, někteří uprchlí Kurdové se naopak snaží vrátit do svých syrských domovů. Na řešení humanitární krize se připravuje i OSN. V turecké Adaně už přistálo první letadlo s humanitární pomocí. Ta počítá se zásobováním až dvou set tisíc lidí. Kurdové prchají přes hranice do Turecka ve strachu z ozbrojenců organizace Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tábor kurdských uprchlíků na turecko-syrské hranici

Tábor kurdských uprchlíků na turecko-syrské hranici | Zdroj: Reuters

Většina hraničních přechodů mezi Sýrií a Tureckem je zavřená, ostatní fungují v omezeném režimu.

Na situaci dohlíží turecká armáda, kontroluje, aby se do země nedostali i ozbrojenci. Lidé prchají z Kurdy obydlených oblastí Sýrie. S sebou berou jen to nejnutnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na turecko-syrské hranici sleduje zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

„Město Kobane je skoro prázdné. Zůstalo tam pár tisíc lidí. Život je tam velmi nebezpečný. Ozbrojenci Islámského státu se přibližují," popsal situaci jeden z uprchlíků.

Oblast Kobane patřila dosud v Sýrii k relativně bezpečným. I proto se tam uchýlilo až 400 tisíc vnitřních uprchlíků z Aleppa a Homsu. Není vyloučeno, že i tito lidé brzy uprchnou do Turecka.

Příliv uprchlíků do Turecka byl velmi rychlý, nečekaný. Nejnovější údaje už hovoří o 200 tisících uprchlíků. Většina z nich zůstává v rodinách, na turecké straně zatím nebyly vybudovány záchytné tábory.

Kurdští uprchlíci na turecko-syrském hraničním přechodu Suruč | Foto: Reuters

Před hraničním přechodem v kurdském městě Kobane je provizorní tábor s momentálně asi dvěma tisíci uprchlíky, kteří se snaží dostat do Turecka. Je reálné, že během dne se přechod otevře.

Společný nepřítel však Kurdy s tureckou vládou příliš nesblížil. Kurdové jí vyčítají, že svým způsobem umožnila vznik Islámského státu a dovolila jeho ozbrojencům odchod do Sýrie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Marek byl také na přechodu Suruč, kde se naopak snažili uprchlíci dostat zpět z tureckého území domů do Sýrie

Situace se zdramatizovala u přechodu Suruč, kde se naopak snaží několik stovek kurdských uprchlíků dostat z Turecka zpět do Sýrie.

„Vracejí se proto, že se jim v Turecku nedostalo žádné větší materiální podpory. Žijí tu různě u příbuzných, v městském parku nebo ve školách. Starají se prý o ně jenom samotné kurdské organizace a nikoliv turecké úřady. Říkají, že se v Kobane narodili, a pokud bude nejhůř, tak tam také zemřou,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Policie pro udržení pořádku dokonce použila slzný plyn a pak pod tlakem lidí přechod na několik desítek minut otevřela.

„Nějakých osm až deset kilometrů od hraničního přechodu Suruč je slyšet střelba. Odehrávají se tam boje mezi ozbrojenci z Islámského státu a kurdskými milicemi. A byť jsou podle svědků na straně Islámského státu použity těžké zbraně včetně tanků, tak se linie několik dní nepohybuje, přesto sem z tohoto regionu odešlo do Turecka nejvíc lidí,“ dodává zpravodaj.

Francie bude v náletech na pozice IS pokračovat. Přidají se i další země

Číst článek


Zvětšit mapu

Pokud Británie udeří proti Islámskému státu, omezí se jen na území Iráku

Číst článek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme