Vesnické hospody krachují. Ubíjejí je poplatky a daně

Na Vysočině stoupá počet ilegálních hospod. Lidé se tak vyhýbají příliš vysokým poplatkům a daním a na živnostenský list točí pivo například doma. Tím ale přichází o peníze legální restaurace a hospody, které tak pomalu krachují. V Nové Říši u Telče je už legendární hospoda, kde se od roku 2003 vystřídalo pět majitelů. Současná hospodská drží podnik už tři roky, ale s vypětím všech sil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potštát - Hospoda u Tlustého Jana

Potštát - Hospoda u Tlustého Jana | Foto: Miroslav Kobza

Paní Zdena vlastní hospodu už tři roky. Začínala tu jako servírka. Vysoký nájem a nízké tržby ji ale nedovolují držet si zaměstnance, a tak denně vaří přes sedmdesát obědů, uklízí a obsluhuje úplně sama.

„Kdybych zaměstnala někoho, nemůžu mu dát osm tisíc. By si kupoval svůj chlast, okrádal by, jak to na hospodách chodí,“ povzdechne si paní Zdena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za necelých 10 let měla hospoda v Nové Říši u Telče 5 majitelů. Teď stojí na prahu krachu. Natáčela tam Kristina Lamperová

V době obědů sedí v hospodě tři lidé. Jsou to místní podnikatelé a starší pán, který sedí u piva a čte si denní tisk. Právě on v hospodě v Nové Říši pracoval už v osmdesátých letech minulého století a vypomáhá tu dodnes. U kávy vzpomíná pan Florián na doby, kdy podnik vydělával.

„Tenkrát ještě fungovaly všechny firmy. Sem chodili na obědy třeba JZD, STILL. Ty podniky se rozpadly všechny a dneska už je hotovo,“ líčí smutně pan Florián.

V obci je dnes jen jeden podnik, zaměstnanci ale jezdí jíst do vedlejší vesnice, kde mají firemní restauraci.

Pětatřicetiletá Zdena přebírala hospodu od vlastníka, kterého podnikání přivedlo na mizinu.

„Když si někdo hraje na velkého podnikatele, peníze rozhází a nemá na zboží,“ hodnotí lakonicky pan Florián.

Majitelka hospody poslouchá řeči pana Floriána a připomíná hospodského Matěje, který podnik vlastnil v roce 2006 a jednoho dne prostě zmizel. Jestli zmizí i paní Zdena, to sama zatím neví.

„Když to vezmu s nájem a se vším, tak bych potřebovala tak 80 tisíc měsíčně čistě na to, abych zaplatila všechno, co bych musela,“ krčí rameny.

mad, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme