Dlouholetá kauza takzvané justiční mafie zřejmě skončí smírem

Na konci soudního případu tzv. justiční mafie může být smír. Žalobci navrhli někdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové, že jí vrátí náklady řízení ve výši zhruba 400 tisíc korun, které jim zaplatila na základě předchozího rozsudku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministrině spravedlnosti Marie Benešová

Ministrině spravedlnosti Marie Benešová | Foto: Filip Jandourek

Benešová to dnes řekla s tím, že v takovém případě nebude brát zpět omluvu, kterou vůči někdejším představitelům justice učinila na pokyn soudu před dvěma lety.

„Smír byl nabídnut. Myslím, že to je rozumné řešení, že se to nějakým způsobem ukončí. Návrh na smír je v podstatě tak, že mi nabízejí, že vrátí náklady řízení, které jsem jim musela zaplatit. S tím, že omluva byla učiněna písemně před dvěma lety. K té jsem byla v podstatě donucena,“ uvedla Benešová.

Ve vysílání Radiožurnálu v roce 2007 Marie Benešová řekla: „Myslím si, že ve skutečnosti za tím je taková ta justiční mafie, zákulisní. Byli tam doktor Pavel Kučera, Renáta Vesecká, pan doktor Černocký, pan náměstek vrchního státního zástupce Grygárek, pan Salichov, pan Coufal a další, kteří patří k této skupině, která se snaží tady ovlivňovat kauzy v zákulisí."
Pramen: Český rozhlas

Znění smíru musí schválit pražský vrchní soud.

Případ takzvané justiční mafie se táhne už od roku 2007, kdy Benešová pronesla na adresu své nástupkyně ve funkci Renaty Vesecké, někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce či tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery výroky, kterými je spojila s ovlivňováním některých případů - například někdejšího vicepremiéra a současného senátora Jiřího Čunka.

Sedm lidí, které zmínila, na Benešovou následně podalo žalobu na ochranu osobnosti.

Odlišné pohledy soudů

To, že se Benešová musí omluvit, stanovil pravomocně pražský vrchní soud v roce 2011. Podle odvolacího senátu totiž výroky zasáhly do osobnostních práv žalobců a neprokázalo se, že by tvrzení o justiční mafii mělo reálný základ.

Soud Benešové navíc nařídil uhradit náklady soudního řízení přesahující 400 tisíc korun.

Nejvyšší soud však toto rozhodnutí počátkem loňského roku zrušil jako nesprávné s tím, že advokátka Benešová výroky neporušila etická pravidla své profese.

Ústavní činitelé by navíc měli strpět vyšší míru kritiky než řadoví občané. Vrchní soud tedy měl znovu zvážit, zda míra kritiky z úst Benešové nebyla přípustná.

Nové projednání věci nařídil odvolací senát Romany Vostrejšové na dnešek, v uplynulých dvou letech jednání celkem čtyřikrát odvolal nebo odročil.

Dnešní zasedání zrušil poté, co ho strany sporu v předvečer jednání informovaly o vzájemné snaze uzavřít smír.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme